2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Obama a kansasi kormányzót jelöli egészségügyi miniszternek

Kathleen Sebelius kansasi kormányzót jelöli Barack Obama amerikai elnök egészségügyi miniszternek - közölte egy fehér házi tisztségviselő. A jelöltséget Sebelius elfogadta. Az elnök hétfőn tesz hivatalos bejelentést a 60 éves demokrata párti kormányzó miniszteri jelöléséről, amelyet a demokrata többségű szenátusnak kell jóváhagynia.

Obamát kínosan érintette, hogy előző egészségügyminiszter-jelöltje, Tom Daschle februárban visszalépett, miután kiderült róla, hogy korábban nem fizetett be 120 ezer dollár adót. Sebelius a hírügynökségek jelentései szerint már az amerikai elnökjelöltek személyének kiválasztásáról döntő előválasztások idején is Obama támogatói közé tartozott, az Egyesült Államok első afroamerikai elnökének megválasztása után pedig neve több kormányzati tisztség várományosaként is felmerült. Sebelius tavaly decemberben viszont úgy nyilatkozott, hogy nem akar a szövetségi kormány tagja lenni, mert Kansas állam súlyos költségvetési gondjaira szeretné összpontosítani figyelmét.
Sebelius második kormányzói megbízatását tölti - írja az MTI, s az amerikai törvények értelmében többször nem jelöltetheti magát e tisztségre. Korábban számos demokrata párti politikus reménykedett abban, hogy a kormányzó kitölti mandátumát és harcba száll a republikánus párti Sam Brownback távozásával jövőre megüresedő kansasi szenátori tisztségért. Kansas államban 1932 óta nem választottak demokrata párti szenátort és sokan úgy vélték, hogy Sebeliusnak volt a legjobb esélye arra, hogy megtörje a hosszú republikánus győzelmi sorozatot.


cimkék

hirdetés

Könyveink