2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nő a koraszülések aránya az USA-ban

Az Egyesült Államokban emelkedik a koraszülések aránya, derül ki az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja új jelentéséből, amit az atv.hu idéz.

A jelentés szerint a koraszülések aránya 2014 és 2022 között 12%-kal, 7,74%-ról 8,67%-ra emelkedett. Az emelkedés viszonylag egyenletes volt az összes korosztályban, életkortól és fajtól függetlenül, bár a fekete és a spanyolajkú anyák nagyobb valószínűséggel szültek korábban, mint a fehér nők. Az is kiderült, hogy az idősebb anyák általában szintén nagyobb valószínűséggel szülnek idő előtt. Ez a koraszülötteknek rövid távú egészségi problémát jelenthet, mivel még nem fejlődtek ki teljesen, és hosszabb ideig kell a kórházban maradniuk, írja a CNN nyomán a portál.

A March of Dimes szerint hosszú távon a koraszülötteknél asztma, fogászati problémák, halláskárosodás, gyomor- és olyan problémák alakulhatnak ki, mint az értelmi és fejlődési zavarok.

A CDC kutatói az Egyesült Államokban 2014 és 2022 között regisztrált, egyszeri születéseket rögzítő születési anyakönyvi kivonatok adatait vizsgálták. Arról azonban nem sokat tudni, hogy mi lehet ennek a tendenciának a mozgatórugója.

"Ez minden bizonnyal olyan dolog, amely több tényezőre vezethető vissza", mondta dr. Ellie Ragsdale, a clevelandi kórház szakorvosa, aki nem vett részt a CDC jelentésében. "Az első reakcióm a tanulmányra az, hogy a koraszülések aránya azért emelkedik tovább ebben az országban, mert az amerikaiak globálisan, összességében egyre betegebbek." Megjegyezte, hogy egyre több ember küzd az elhízással, ami olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek növelhetik a koraszülések kockázatát. A National Institutes of Health szerint az Egyesült Államokban minden negyedik nőből több mint egy túlsúlyos, és minden ötödik felnőttből több mint kettő, az amerikai lakosság 42,4%-a elhízott. Az elhízott embereknél nagyobb valószínűséggel fordul elő magas vérnyomás, cukorbetegség és más olyan állapotok, mint például a preeclampsia (terhességi toxémia), amelyek koraszülést indíthatnak el.

A teljes információ

(forrás: ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink