2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Országos toborzásba kezdett a SZÍVSN Országos Betegegyesület

Nemzetközi projektbe várják a krónikus szívbetegeket

Az ESCAPE – Integrált egészségügyi ellátás multimorbid idős emberek részére – egy olyan nemzetközi tudományos projekt, amelynek célja annak vizsgálata,hogy az integrált és személyre szabott kezelés, beteggondozás javítja-e a krónikus szívelégtelenséggel élő idős, multimorbid betegek fizikai és mentális egészségét.

Magyarországon mintegy 150-200 ezer szívelégtelen beteg él, jelentős részük egyszerre több más, krónikus betegséggel. Ezeket a betegeket általában háziorvosok és szakorvosok kezelik. Az orvosokkal történő találkozók ütemezése és a terápiák előírás szerinti alkalmazása sok esetben nehézséget jelenthet. A páciensek számos gyógyszert szednek, amelyeket több orvos ír fel, akik sok esetben nincsenek kapcsolatban egymással, így veszélyes kölcsönhatások fordulhatnak elő, ha több különféle gyógyszert szed a beteg anélkül, hogy jól összehangolnák ezeket.

A nem megfelelő információcsere miatt problémát jelenthet, hogy a több krónikus betegséggel is küzdő szívbeteg több orvos kezében fordul meg. Feltételezzük, hogy a betegek, rokonok és az orvosok közötti jobb kommunikáció javíthatja a betegek egészségét és ezáltal jóllétét. A nemzetközi projektben három éven át kísérjük figyelemmel a betegeket, együttműködve a projektben résztvevő országgal. Pácienseink a gondozási koordinátortól kapnak támogatást, aki folyamatos kapcsolatban áll a kezelésben résztvevő orvosokkal, biztosítva a jobb kommunikációt, emellett közvetlen segítséget nyújt a betegeknek, hogy minden szükséges információhoz hozzájussanak, illetve fel tudják dolgozni a betegségből adódó stresszfaktorokat – mondja Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke.

Az ESCAPE nemzetközi projektbe kapcsolódó Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika és a SZÍVSN egyesület várja azok jelentkezését, akik elmúltak 65 évesek és szívelégtelenséggel, mentális stresszel és legalább két, egyéb krónikus betegséggel élnek.

A projekt során képet kapunk arról, hogy a betegeknek milyen terhet jelenthet a kommunikáció, az információ hiánya, másrészt eredményesebben tud összekapcsolódni a betegszervezeti és az orvosi munka. Több célért dolgozunk: a betegért és a gyógyító munka hatékonyabbá tételéért – teszi hozzá az elnök.

A koordinátori hálózatnak köszönhetően több központban – a két budapesti központ mellett Miskolc, Szolnok, Dunaújváros, Szeged, Pécs – várják a szívelégtelen betegeket a tudományos vizsgálatba.

A kezelőorvosokat arra kérik, segítsenek abban, hogy az érintett betegek minél hamarabb csatlakozhassanak a Városmajori Klinikán induló vizsgálatba.

Érdeklődni Kovács Dóra klinikai vizsgálati munkatársnál lehet a 06-20-663-2723 telefonszámon.

(forrás: SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos betegegyesület)
hirdetés

Könyveink