2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Miért nőtt a szifiliszes esetek száma idehaza?

A hivatalos adatok szerint 40 százalékkal nőtt az elmúlt években a szifiliszes fertőzöttek száma Magyarországon. A szakemberek szerint sokkal rosszabb a helyzet, közli a hvg360.

Nincs semmilyen tünetem, nem váltogatom a partnereimet, semmi bajom nem lehet – hosszan lehetne sorolni, milyen tévhitek élnek a társadalomban a nemi úton terjedő fertőzésekről (STD-k). Arról nem is beszélve, hogy az olyan betegségekről, mint a szifilisz vagy a gonorrhoea (közismertebb nevén tripper vagy kankó) sokan gondolják úgy, hogy a történelemkönyveken kívül nemigen lehet velük találkozni.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) decemberben adta ki legfrissebb éves jelentését (2021-ig szóló adatokkal), mely szerint az addig jelentősen csökkenő számok a koronavírus-járvány után az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térség országaiban emelkedésnek indultak. Különösen sok új chlamydiás és gonorrhoeás beteget találtak, de ugyanez igaz a szifiliszre is. Igen, a szifiliszre – miközben sokan nem is tudják, hogy még egyáltalán létezik, 2021-ben több mint 25 ezren kapták el csak az Európai Unióban.

A szifilisz ismételt terjedésében szerepet játszhat, hogy a fertőzés az elmúlt időben szinte teljesen megszűnt, s az új generációk pedig már nem is hallottak a veszélyről. A fertőzés jól, de a betegnek eléggé kellemetlen módon gyógyítható.

Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász szakorvos azt mondja, hogy az állami szűrővizsgálatok és a prevenció hiánya mellett a magyarok szexuális tudatosságával is gondok vannak. Míg a kemény pornó már egyetlen kattintással letölthető, ha betegségekről van szó, hirtelen mindenki prűddé válik. Pedig a nem kezelt nemi betegségek hosszú távon súlyos következményekhez vezetnek mind az egyén, mind a társadalom számára.

A teljes információ

 

(forrás: hvg360)

cimkék

hirdetés

Könyveink