2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Kitekintő

Mexikó részlegesen dekriminalizálta a drogfogyasztást

Az amerikai (pl. The New York Times) és a magyar (pl. Népszabadság) sajtó egyaránt arról számolt be a múlt héten, hogy Mexikó legalizálta a drogfogyasztást. Valójában azonban nem került sor legalizációra Mexikóban.

A legalizáció definíció szerint az a folyamat, amelynek során megszüntetik valaminek a tilalmát, ami jelenleg illegális. Most azonban csupán arról volt szó, hogy a mexikói parlament jóváhagyott egy törvényt, amely a csekély mennyiségű kábítószer személyes használatra való tartása esetében eltekint a büntetőjogi szankciók alkalmazásától. Az elkövető első két alkalommal figyelmeztetésben részesül, harmadik alkalommal viszont egy kezelési programon való részvételre kötelezhetik. A csekély mennyiségű drog tartása nem vált törvényessé, azt a rendőrség továbbra is lefoglalja, a fogyasztás tiltott – csupán az elkövetők további büntetésétől tekintenek el a hatóságok. Szó sincsen arról, hogy holland mintára coffee shopokat nyitnának Mexikóban.

A mennyiségi limitek igen szűken határozzák meg a csekély mennyiséget: 5 gramm marihuána, 0,1 g heroin, 0,2 g metamfetamin, 150 mikrogramm LSD, 0,5 g kokain, 0,2 g Ecstasy (MDMA). Ha tehát egy rendszeres fogyasztó éppen kicsit hosszabb időre (1–2 hét) akar bevásárolni magának, óhatatlanul átlépi a hatóság által megszabott korlátokat. A mostani törvénymódosítás egy nagyobb kábítószer-ellenes törvénycsomag része, amely tartalmaz represszív elemeket is. Így például felhatalmazza az államokat és önkormányzatokat arra, hogy büntetőeljárást indítsanak a drogterjesztők ellen – eddig erre csak a szövetségi hatóságoknak volt joga. Lehetővé teszi ezenkívül a rendőrségnek azt, hogy ügynökeik kábítószer-vásárlóként lépjenek fel, és így jussanak el a terjesztőkig. A reformokat a határok mentén a drogkereskedelem miatt elharapózott erőszakhullám tette szükségessé. A kormány szerint a fogyasztók üldözése miatt túlterhelt rendőrséget tehermentesíteni kell, hogy így a nagybani terjesztők elleni harc sikeresebbé váljon. Ennél az érvnél jóval meggyőzőbb az, hogy a törvény a fogyasztókkal kapcsolatban az ártalomcsökkentés elsődlegességét hangsúlyozza.

Forrás: Sárosi Péter, Drogriporter

cimkék

hirdetés

Könyveink