2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Merre tart a V4-országok egészségügye a poszt-COVID érában?

A Weborvos cikksorozatot közöl a kelet-közép-európai országok egészségügyi ellátórendszerének változásairól és kihívásairól.

A magyar egészségügy változásai nem térnek el gyökeresen attól a fejlődéstől, amelyet a visegrádi országokban tapasztalni, de itthon is fel kell készülni a koronavírus járvány utáni helyzetre: a nagyobb társadalmi figyelemre, az elhalasztott egészségügyi ellátások miatt várható többletterhelésre – mutat rá a cikksorozat, amelyet Ujhelyi Krisztina, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában végzett egészségügyi menedzser jegyez.

Bár az elmúlt egy évben úgy érezzük, hogy ami saját országunkban történik, az egyedi, mégsem példa nélküli: a visegrádi országok hasonló mintázatot mutatnak, amikor az egészségügy kerül górcső alá. Mind a négy visegrádi országban egyértelmű, hogy az egészségügy az elmúlt évtizedben nem játszott meghatározó politikai és kormányzati szerepet. Szlovákiában a 2006-ban elkezdett egészségügyi reformról annak hosszú távú problémái 2019-2020-ra váltak egyértelművé, Magyarországon pedig a 2006-2008 között végrehajtott egészségügyi átalakítás hozzájárult a kormányzat iránti bizalom csökkenéséhez.

A 2020 tavaszától kiteljesedő koronavírus pandémia azonban alapjaiban rendezi újra az egészségügyhöz való társadalmi viszonyulást és az egészségügy politikai fontosságát. Mindegyik visegrádi országban központi témává vált az egészségügy fejlettsége és fejlesztési lehetőségei, hiszen az OECD statisztikai rendszere alapján mindegyik visegrádi országban a nyugat-európai országokhoz képest elmaradottak az egészségügy mutatói. A koronavírus járvány tapasztalatai azonban világszerte, így a visegrádi országokban is az egészségügyi ellátórendszer újragondolására késztetik a kormányzatokat. A célok egyértelműek: olyan, fejlett informatika-támogatott rendszereket fejleszteni, amelyek képesek felvenni a versenyt a következő évek pandémiás kihívásával, ezzel párhuzamosan a mindennapos betegellátás során megfelelő hatékonysággal és kellő átláthatósággal működtethetőek, írja a lap.

 

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink