2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Megismerhetik a hiperbár oxigénterápiát

A jövő orvosai előadás és gyakorlat keretében ismerhetik majd meg a hiperbár oxigénterápia működését és alkalmazását, írja a ZAOL.

A Balance Medical Center hiperbár oxigénterápiás részlegére látogatott a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának dékánja és az innovációs vezetője. Mint a lap írja: az intézetek közti együttműködés lehetőségéről egyeztetett dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja, dr. Maróti Péter innovációs vezető és dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvos igazgatója, hiperbár oxigénterápiás orvos.

A lenti egészségközpont a Pécsi Tudományegyetemmel és a Grazi Károly-Ferenc Egyetemmel közösen, egy határon átnyúló osztrák-magyar pályázat keretében kooperál, melynek hozadékaként olyan, oktatásban használható tananyag készül majd el a tervek szerint, mely integrálható lesz a magyar orvostanhallgatók képzésébe.

A hiperbár oxigénterápia az orvostudomány speciális ága, lényege, hogy magasnyomású keszonkamrában 100 százalék oxigénlégzés történik – mondta az orvos igazgató az eljárásról, melynek élettani hatásai közé a többi közt sejtregeneráció, hajszálér-újraépülés és gyulladáscsökkentés tartozik, ezért elhúzódó sebgyógyulás és csontfolyamatok terápiájára, műtétek utáni felépülésre, stroke, akut fülzúgás, post covid tünetegyüttes kezelésére használható. Elképzeléseik szerint a jövő orvosai előadás és gyakorlat keretében ismerhetik meg a hiperbár oxigénterápia működését és alkalmazását, a grazi kollégák kezdeményezésére pedig a Balance Medical Center post-COVID kutatásban vesz részt jövőre, az ezzel kapcsolatos előkészületek előrehaladott állapotban vannak.

A graduális orvosképzésben szervezett módon jelenleg nincs feldolgozva az oxigénterápia, azonban az együttműködésnek köszönhetően az egyetemi képzésben ez különböző kurzusok, továbbképzési programok formájában hatékonyan meg tud majd jelenni. A tananyagot a partnerek közösen dolgozzák ki. Feladatuk lesz emellett, hogy az orvoskutató kollégákkal együttműködésben a hiperbárikus terápia által már korábban bebizonyított pozitív hatásokat tudományos módszerekkel igazolják és feltérképezzék azokat a lehetséges indikációs területeket, amelyek ennek az eljárásnak minél szélesebb elérését teszik lehetővé. 

(forrás: ZAOL)
hirdetés

Könyveink