2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Markánsan növekedni kezdtek a fertőzésszámok több országban

Egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek: a Covid-19 nem tűnt el, sőt egyre több embert fertőz meg az európai országokban, írja a Napi.hu.

Európa megpróbálta maga mögött hagyni a Covid-19-et, de a korlátozások feloldásának gyors üteme most a világjárvány kockázatának újjáéledéséhez teremti meg a terepet a szakértők szerint. A BA.2 - az omikron-variáns egy könnyebben átvihető törzse - megjelenésével felgyorsult a vírus gyors terjedése. Németországban kedden négy egymást követő napon új fertőzési rekordot döntöttek. Ausztria szintén új csúcsot ért el, míg Hollandiában a február 25-i korlátozás feloldása óta megduplázódtak az esetszámok – írja a Bloomberg nyomán a Napi.hu.

A legtöbb európai ország, ahol a járvány terjedése újra begyorsult, egyelőre nem szigorít. A vírus így problémákat okozhat, mivel az emberek beteget jelentenek, ami miatt a vállalkozások és az iskolák működésében fennakadások lehetnek.

"Az utóbbi időben mindannyian az ukrajnai háborúval és a magas árakkal foglalkozunk. De a koronavírus még mindig itt van" – írta egy Instagram-posztban Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök, akinek hétfőn pozitív lett a Covid-tesztje.

A megugró fertőzések ellenére Németország kitart azon tervei mellett, hogy vasárnap lejár a legtöbb országos korlátozás, miközben az intenzív osztályokon a koronavírusos megbetegedések száma a csúcsérték feléhez közelít. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter – aki a Harvardon végzett epidemiológus – a széles körű nyitás ellen szólalt fel már több alkalommal. Arra ösztönzi Németország 16 tartományát, hogy vezessenek be "hot spot" szabályokat, amelyek lehetővé teszik a célzott helyi korlátozást.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink