2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Már a halálunk idejét is megjósolja a mesterséges intelligencia

Egészségügyi és egyéb adatokat feldolgozva a mesterséges intelligencia képes válaszolni arra a kérdésre, kinek mennyi ideje van még hátra, írja a Szeretlek Magyarország.

A Dán Műszaki Egyetemen a Life2vec projekt során Sune Lehmann Jørgensen és munkatársai a dán egészségügyi adatbázist összekötötték a munkaerő-piaci adatokkal, valamint a dán statisztikai hivatal adataival. Több mint 6 millió dán 2008 és 2020 között szerzett jövedelméről, szociális juttatásairól, munkájáról, egészségügyi adatairól szereztek információkat, beleértve azt is, mikor jártak orvosnál és milyen diagnózist állapítottak meg nálunk.

Ezt az adatkészletet olyan szavakká alakították át, amelyekkel egy nagy nyelvi modellt be lehet tanítani, ugyanazzal az eljárással, mint ahogy a ChatGPT is működik. Ezek a modellek egy sor szót megvizsgálnak, és nagy mennyiségű példa alapján meghatározzák, hogy statisztikailag melyik szó következik a legnagyobb valószínűséggel.

A Life2vec modelljében a szavak életesemények sorozatát írták le, és az így kiképzett mesterséges intelligencia képessé vált arra, hogy megmondja, hogy egy-egy újonnan bevitt ember élettörténetében mi a legvalószínűbb következő esemény. Például feltehetik azt a kérdést, mekkora esély van arra, hogy valaki négy éven belül meghal?

A kapott válaszok összhangban voltak a társadalomtudományok meglévő eredményeivel. Például, ha minden körülmény egyforma, a vezető pozícióban lévő vagy magas jövedelmű emberek nagyobb valószínűséggel maradnak életben, ugyanakkor a férfiak vagy épp a mentális problémákkal küzdők esetében a halálozási kockázat nagyobb.

A Life2vec vektorok nagy rendszerébe kódolja az adatokat, egy matematikai struktúrába, amely rendszerezi a különböző adatokat. A modell dönti el, hogy mennyit számítanak az iskoláztatásra, az iskolai végzettségre, a fizetésre, a lakhatásra vagy épp az egészségügyre vonatkozó információk.

Ahhoz, hogy ellenőrizni tudják az eredményeket, a rendszerbe csak a 2008 és 2016 közötti adatokat táplálták be. Ezután kiválasztottak olyanokat, akik 35 és 65 év közöttiek. A csoportba kerülők fele 2016 és 2020 között meghalt, másik fele nem. Arra kérték a Life2vecet, hogy jósolja meg, ki él és ki halt meg.

A rendszer 11 százalékkal pontosabb volt, mint bármely létező mesterséges intelligencia-modell vagy a pénzügyi ágazatban az életbiztosítási kötvények árazásához használt úgynevezett aktuáriusi életbiztosítási táblázatok. Vagyis a Dánia teljes lakosságának személyes adatain kiképzett mesterséges intelligencia minden létező modellnél pontosabban képes előre jelezni az emberek halálozási esélyeit, még a biztosítási ágazatban használt modelleknél is.

A kutatók szerint mindez hasznos lehet a szociális és egészségügyi problémák korai előrejelzésénél, segíthet csökkenteni az egyenlőtlenségeket, viszont azt mondják, távol kell tartani a nagyvállalatoktól, írja a Szeretlek Magyarország.

hirdetés

Könyveink