2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Magyarország orvosi eszközökkel segíti Törökországot

Magyarország újabb 105 tonnányi egészségügyi eszközt szállított Törökországnak, így segítve a sérültek ellátását a februári földrengést követően – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Ankarában.

A tárcavezető a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) rendkívüli külügyminiszteri ülésén mindenekelőtt Magyarország részvétét fejezte ki "török testvéreinknek" a közelmúltbeli földrengéssel kapcsolatban.

Aggodalommal figyeltük az eseményeket, imádkoztunk, hogy minél többen túléljék ezt a természeti katasztrófát, és mindent megtettünk azért, hogy a szükséges segítséget ide juttassuk a legnehezebb órákban – fogalmazott felszólalásában. Továbbá emlékeztetett, hogy 167 magyar kutató-mentő érkezett a helyszínre 29 mentőkutyával, akik 35 túlélő életét tudták megmenteni.

Hozzátette, hogy hazánk az újjáépítésben is kész segítséget nyújtani, s mivel az ilyen helyzetekben hatalmas nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre, a magyar kormány az előző hónapban küldött 1500 kilogrammnyi gyógyszert követően most újabb 105 tonna egészségügyi, orvosi eszközt szállított Törökországba.

A török hatóságokkal történt konzultációkat követően lélegeztetőgépek, kötszerek, infúziós eszközök, gyógyszerek találhatók ebben a nagy szállítmányban, amely hozzá fog járulni ahhoz, hogy a sérültek és betegek ellátása sikerrel tudjon megtörténni  jelentette ki. Aláhúzta, hogy az eredményes fellépéshez nemzetközi összefogásra van szükség, Magyarország ezért támogatja a katasztrófavédelmi tevékenység összehangolásáról szóló megállapodás létrejöttét a TÁSZ keretein belül, és részt is kíván venni ebben az együttműködésben.

Orvosi eszközök egy repülőgépben a Liszt Ferenc-repülőtéren (Fotó: MTI/KKM/Király Márton)
Orvosi eszközök egy repülőgépben a Liszt Ferenc-repülőtéren (Fotó: MTI/KKM/Király Márton)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink