2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Közel 60 milliárd font hiányzik a brit ellátórendszerből

A héten fejezték be újabb sztrájkjukat a rezidensek Angliában, amiért a kormány érdemben nem kezdett semmit a helyzetükkel, írj az Index.

A sztrájk alapját még mindig ugyanaz adja, mint tavaly: a rezidensek elégedetlenek a fizetésükkel és a munkakörülményekkel. Egy pályakezdő brit orvos fizetésének a reálértéke a 2008-as bérekhez képest mindössze a kétharmada, emellett a már 2010 óta hatalmon lévő konzervatív kormányok miatti forráskivonások és ágymegszűnések miatt a legnagyobb brit orvosi szakszervezet, a BMA (British Medical Association) szerint közel 60 milliárd font hiányzik a rendszerből, ami jelenlegi árfolyamon 27 056 milliárd forintnak felel meg.

A sztrájk következtében újabb, életet nem veszélyeztető beavatkozásokat kellett elhalasztani, ami miatt tovább nőttek a néha már így is nagyon hosszúra nyúló várólisták, aminek megfelezése Rishi Sunak miniszterelnük egyik nagy ígérete ötpontos programjából – a legfrissebb, még sztrájk előtt megjelent adatok szerint rekordszámú, 7,6 millió ember vár orvosi ellátásra az 55 milliós lélekszámú Angliában, akik közül minden 5 betegből 2-nek több mint 18 hetet, azaz kicsivel több mint négy hónapot kell várnia.

Miközben a Sunak-kormány Angliában is hosszú várólistákkal, ráadásul sztrájkoló rezidensekkel néz szembe, Nagy–Britannia másik két országrészében, Skóciában és Walesben is akadnak problémák.

Ugyan a skót rezidensek megegyeztek a skót kormánnyal a fizetésemelésről, de a várólisták még ott is magasak, ami szintén gondot okoz Walesben is. Emiatt Barclay brit egészségügyi miniszter azt ajánlotta fel, hogy a skót és walesi betegeket akár Angliában is ellátnák.

A kormány közleménye szerint Walesben közel 73 ezer ember várakozik a 77 hét hosszú (!) várólistán, míg Skóciában 21 600 ember – őket szeretné a brit kormány, ha az ennél rövidebb idejű angol várakozási listára átkerülve látnák el Angliában.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink