2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Koronavírus: új variáns miatt vannak készenlétben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC) a Covid-19-et okozó vírus új vonalát követik nyomon, közölte a Portfolio.

Mint a lap írja: a Reuters összefoglalója szerint július vége óta négy országban hat esetet észleltek. Az elmúlt napokban a közegészségügyi hatóságok egy-egy BA.2.86-os esetet dokumentáltak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Izraelben, valamint három esetet Dániában. A tudósok szemmel tartják az új, BA.2.86-nak nevezett vonalat, mivel 36 mutációval rendelkezik, és ezek pedig megkülönböztetik a jelenleg uralkodó XBB.1.5 változattól.

Eddig nincs bizonyíték arra, hogy a BA.2.86 gyorsabban terjedne vagy súlyosabb betegséget okozna, mint a korábbi változatok. A CDC szerint a Covid elleni védekezésre vonatkozó tanácsai változatlanok maradnak.

A Covid-fertőzések és kórházi kezelések száma mind az Egyesült Államokban, mind Európában és Ázsiában emelkedett, és az utóbbi hónapokban több esetet tulajdonítottak az EG.5 "Eris" alváltozatnak, amely az eredetileg 2021 novemberében megjelent Omicron vonal leszármazottja, emlékeztet a lap.

(forrás: Portfolio)

cimkék

hirdetés

Könyveink