2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Koronavírus: súlyos bírálatokat fogalmaz meg a köztes brit jelentés

Súlyos bírálatokat fogalmaz meg a nagy-britanniai koronavírus-járvány kormányzati és szakhatósági kezelésének módjáról összeállított köztes vizsgálati jelentés.

A tavaly nyáron kezdődött vizsgálat, amelyet Heather Hallett, az angol fellebbviteli bíróság nyugalmazott bírája vezet, várhatóan 2026-ig tart, és több különálló részből – hivatalos elnevezéssel modulból  áll. Az eljárás jelenleg a második modulnál tart.

Az első modul eredményeiről összeállított 240 oldalas köztes jelentés fő megállapításai közé tartozik, hogy a brit hatóságok "nem a megfelelő járványra tettek előkészületeket". Egy esetleges influenza-világjárvány jelentős kockázatáról már jóval a koronavírus-járvány kitörése előtt sok szó esett, és tervek, tanulmányok is készültek erről, de elégtelen volt Nagy-Britannia felkészültsége egy olyan világjárványra, amely 2020-ban elérte  fogalmaz a jelentés.

A dokumentum megállapításai szerint a sürgősségi tervezésért felelős intézményeket és struktúrákat "útvesztőhöz mérhető bonyolultság" jellemezte, és "stratégiai léptékű, végzetes hibák" történtek az országot fenyegető kockázatok megítélésében, megelőzésében és kezelésében.

A brit kormány által a világjárványok esetére kidolgozott egyetlen stratégia 2011-ben kelt, a koronavírus-járvány idejére már elavulttá vált, nem is lehetett más forgatókönyvekhez hozzáigazítani, és az akkori brit kormány gyakorlatilag azonnal fel is hagyott alkalmazásával, amint a koronavírus-világjárvány elkezdődött  fogalmaz a vizsgálati jelentés.

A tanulmány szerint ez a stratégia egyetlen típusú potenciális járványra összpontosított, nem volt alkalmas a megfelelő felkészülésre és az arányos válaszlépésekre, és elégtelen figyelmet fordított a válaszintézkedések gazdasági-társadalmi következményeire.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány első évében, 2020-ban 10,4 százalékkal  a modern brit gazdaságtörténetben példátlan mértékben  zuhant a brit hazai össztermék (GDP) értéke.

A csütörtökön ismertetett köztes vizsgálati jelentés szerint a kormányzati illetékesek, akiknek "gyakran semmiféle képzettségük nincs a polgári veszélyhelyzetek szakterületén", nem kaptak megfelelően széleskörű tudományos szakvéleményeket, sem tájékoztatást a lehetséges szakpolitikai intézkedésekről.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a brit kormányzati rendszer szakosított intézményei és struktúrái cserbenhagyták a polgárokat  fogalmaz az első vizsgálati szakaszról kiadott jelentés.

A jelenleg zajló második modul tavaly őszi megnyitóján Hugo Keith, a vizsgálóbizottság vezető jogtanácsosa elmondta: a számítások alapján azok, akik a koronavírus-megbetegedés szövődményeibe haltak bele, átlagosan több mint egy évtizedet veszítettek potenciális élettartamukból.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint Nagy-Britanniában 2020 óta csaknem 25 millió koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, a halálos áldozatok száma meghaladja a 226 ezret.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink