2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

KórházSuli kampány: 10 hónap, 10 történet a gyógyulásról

A tizedik tanévet idén módszertani központként kezdő KórházSuli most induló kampányában a szektorközi együttműködést mutatja be: kórházigazgató, orvos, pedagógus, önkéntes egyetemista, szülő és beteg gyermek beszél arról, hogyan tudnak összefogni az érdekeltek a gyerek mielőbbi testi-lelki gyógyulása és az osztályba való visszatérése érdekében, írja az Index.

Az otthoni tanulás mellett már öt gyermekkórházban tartanak interaktív foglalkozásokat beteg gyerekeknek a KórházSuli önkéntesei, hogy sikerélményhez juttassák őket, és eltereljék figyelmüket betegségükről.

A beteg gyerekek támogatása, visszaillesztése az osztályba, kihívást állít az oktatási rendszer elé is: az osztálytársak nem tudják, beszélhetnek-e társuk daganatos betegségéről, a tanároknak fontos felismerniük az evészavar tüneteit vagy egy szorongással küzdő tanuló motiválásának lehetőségeit – írja az Index.

A KórházSuli bázisintézménye a budapesti Bethesda Gyermekkórház. Velkey György főigazgató kampányindító videójukban arról beszél, hogy bár az orvosoknak nagyon fontos szerepe van a gyógyulás folyamatában, a teljes felépüléshez ez messze nem a legfontosabb. „Bizonyos fázisokban a szociális munkás, a pszichológus, a pedagógus, vagy akár a diagnózistól az iskolai visszatérésig tanuló KórházSuli jobban hozzájárul a gyógyuláshoz” – állítja a főigazgató.

A KórházSuliban minden szereplő támogatást kap. A beteg gyerekekkel a gyógyulásuk alatt tanulunk, így ők lépést tudnak tartani az iskolai tananyaggal. A tanáraikat és az osztálytársaikat pedig arra készítjük fel, hogy a megfelelő módon tudják segíteni és a gyógyulás után visszafogadni társukat – mondja Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

Illusztráció: KórházSuli hivatalos Facebook-oldala
Illusztráció: KórházSuli hivatalos Facebook-oldala

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink