2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kiválósági és szakmai különdíjakat adtak át a Medicina Fórum konferencián

Tizenegyedik alkalommal adták át a Medicina Fórum évkönyvhöz kötődő kiválósági díjakat, amelyek köre évről-évre bővül.

A szakmai szervezetekkel közösen kiírt pályázatokra az idén is sokan nyújtották be munkáikat, amelyet szakmai zsűri, előre kidolgozott szempontrendszer alapján értékelt. A beérkezett pályamunkák közül választotta ki a zsűri a legkiválóbbakat, akik az elismeréssel járó jutalmakat az évkönyvet bemutató gálán vették át.

KIVÁLÓ REZIDENS DÍJ

Schrick Diana Zsuzsanna a PTE KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet aneszteziológia-intenzív terápiás rezidense, a PTE-n szerzett diplomát és végezte a PhD képzést. Kiemelt kutatási területe a trombocita antiszedimentációs ráta és trombocita aggregometriai, és a COVID-19 betegek hemosztázis vizsgálata. Publikációi száma 8, hazai es nemzetközi kongresszusokon tart előadást, betegedukációt végez, instruktora a vidéki életmentő programnak. A pécsi emergency societyben oktat. A posztgradualia heti elméleti képzés szervezője a régióban. Havonta 6x24 órát ügyel, mentős/sürgősségi gyakorlata van.

KIVÁLÓ REZIDENS DÍJ

Bálint Benedek a Vadaskert Kórház és Szakambulancia gyermek- és ifjúságpszichiáter rezidense. Az egyetemi évek alatt részt vett a PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás csoportjain, mentális egészséggel kapcsolatban nyújtott chat-alapú, angol nyelvű támogatást a világ minden tájáról bejelentkezőknek. Több kitüntetést kapott TDK aktivitása idején. PhD képzése folyamatban. Publikációk száma 5. Konzultáns képzésében vesz részt, amely révén klinikai szakpszichológus szupervíziója mellett személyközpontú segítséget nyújt kamaszoknak. Havonta 69 ügyeletet teljesít, mentős gyakorlata van.

MÖLNLYCKE -MEDICINA KRÓNIKUS SEBKEZELŐ KÜLÖNDÍJ

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika vezetésével a Decubitus Mobil-team 2013-ban kezdte meg működését. Krónikus sebkezelésben az orvosok mellett ápolók, gyógytornászok, dietetikusok vesznek részt. Tóth Marianna ápolásszakmai igazgató-helyettes rendszeresen tart előadásokat, több publikáció társszerzője. Fontos számukra a betegek és a hozzátartóik edukációja, a betegek otthoni körülmények közötti sebellátásának támogatása. A Klinika szakdolgozó munkaközössége elkötelezett a krónikus, nehezen gyógyuló sebek ellátásában, a sztóma műtéteken átesettek gondozásában, illetve a nyomási fekély korszerű kezelésének propagálásban és megvalósításában. 

MED-ECON MEDICINA SZAKDOLGOZÓI KÜLÖNDÍJ

Biriné Mika Borbála 2003 óta a Nyíregyházi Jósa András kórház belgyógyászati osztályának diplomás ápolója, a Diabeteses Láb Ambulancián is dolgozik. Diplomás ápoló képzettsége mellé egészségtanári végzettséget is szerzett 2007-ben, valamint elvégezte a Miskolci Egyetem podiáter szakirányú továbbképzését. Diabetes lábápolást oktat középiskolai- és felnőttoktatásban.  Öt részes – Youtube-on elérhető - oktatóvideóanyagot készített, több publikációja is megjelent. Rendszeresen tart előadásokat rendezvényeken és laikusoknak. A Magyar Diabetes Társaság Láb munkacsoport titkára, és a Magyar Podiátriai és Lábsebészeti Társaság Podiáter szekció elnökhelyettese.

B. BRAUN MEDICINA KÜLÖNDÍJ

A 2016-ban Békés Vármegyei Központi Kórház néven egyesült a békéscsabai és a gyulai kórháznak ítélte a zsűri ebben az évben a B. Braun különdíját. Az intézmény az ország negyedik legnagyobb kórháza, 300 000 lakos szakellátását végzik 1978 ágyon, a fekvő és járóbetegek ellátását 3000 munkatárs biztosítja. Környezet és minőségirányítási rendszert működtetnek. EU forrásokból fejlesztették az infekciókontrollt, a betegápolást, a betegbiztonságot, a szakképzéseket. Skill oktató laborjaikban magas színvonalú készségfejlesztő oktatás folyik munkatársaik és a kórházi gyakorlatukat töltő hallgatók számára.

HARTMANN-MEDICINA SZAKMAI KÜLÖNDÍJ

A HARTMANN-RICO Hungária Kft. által alapított szakmai különdíjat ebben az évben a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Kórházhigiénés Osztályának ítélte oda a zsűri. Az intézmény a globális folyamatok által okozott nehéz gazdasági körülmények ellenére is megtalálta a megoldást az új technológiák bevezetésére, amelyekkel az adott gyógyítási folyamatokról állandó visszajelzést kaphatnak.  Az eljárások folyamatos ellenőrzésével és fejlesztésével a betegellátásban, a műtőkben, például az egyedi szettek alkalmazásával, elemzések készíthetők a kórházi fertőzések kialakulásának csökkentése érdekében.

KIVÁLÓ FIATAL GYÓGYSZERÉSZ

Bege Miklós a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémia Tanszékének tudományos segédmunkatársa. PhD fokozatot 2022-ben szerzett, új típusú peptid nukleinsavak és furanózgyűrűn módosított nukleozidok szintézise témában. 18 nemzetközi folyóiratban megjelent közlemény szerzője vagy társszerzője. Részt vesz a gyógyszerészhallgatók oktatásában. Számos továbbképző közleményt írt gyógyszerészeknek. A Kutatók Éjszakája rendezvényre demonstrációs anyagot állított össze. A Nemzeti Tudósképző Akadémia Junior mentora.

KIVÁLÓ GYÓGYSZERÉSZ PHD HALLGATÓ DÍJ

Albertné Gecse Kinga kapta a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. különdíját az idén. A nyertes a szerotonin és kinurenin anyagcsere szerepét vizsgálja migrénben, Dr. Juhász Gabriella témavezetésével, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetében, 14 közlemény szerzője/társszerzője. A Semmelweis PhD Tudományos Napokon I. díjat nyert, többször kapott kiválósági ösztöndíjat. Oktatja a gyógyszerészhallgatókat, magyar és angol nyelven vezet gyakorlatokat, szakdolgozatosok konzulense. Tagja a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesületnek.

MAITT -MEDICINA KIVÁLÓ INTENZÍV TERÁPIÁS SZAKÁPOLÓ

Fesető Irén, a BVKK Pándy Kálmán Tagkórház KAITO intenzív szakasszisztens egészségügyi szakoktatója kapta az idén a MAITT által alapított szakmai díjat. Több mint 35 éve dolgozik intenzív osztályon. Felnőtt szakápolói és intenzív szakasszisztensi oklevelet szerzett, majd közvetítő mediátori szakon diplomázott a békéscsabai Szent István Egyetemen. Feladatait önzetlenül, hatékonyan végzi. Munkatársaival kiváló a kapcsolata. Empatikus a betegek hozzátartozóival. Hivatásában a türelem, a magas szakmai kihívások, az emberszeretet és a kötelességtudat vezérli. Munkáját önzetlenül, hatékonyan, jó probléma felismerő képességgel végzi.

MAITT- MEDICINA KIVÁLÓ ANESZTEZIOLÓGIAI SZAKASSZISZTENS DÍJ

Krasznai Zsolt Csaba kapta az idén a MAITT által alapított díjat. 1984-ben kezdett dolgozni a balassagyarmati kórházban. 1987-ben ő lett az első férfi aneszteziológiai szakasszisztens Magyarországon. Főiskolai diplomát is szerzett. 1992 -ben került az egyetem Kútvölgyi úti intenzív osztályára, majd a SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikára. Az asszisztensek gyakorlati oktatásának szervezője, kiváló problémamegoldó képességével a napi műtői menedzsmenti, szakasszisztensi, adminisztratív feladatokat magas színvonalon látja el. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakápolók Magyarországi Egyesületének alapító tagja, részt vesz a MAITT konferenciák szervezésében.

AZ ÉV FOGORVOSI PHD-HALLGATÓJA

A bíráló bizottság egyhangúan Kovács Szilárd Dávid pályázatát tartotta a legjobbnak, ő nyerte el az idén a meghirdetett díjat. Igényes, összeszedett a napi munkája, a fogorvoslással foglalkozó kollégáknak a mindennapi gyakorlatban hasznos információkat ad. Klinikai relevancia tekintetében fontos területre hívja fel a betegek és a klinikusok figyelmét, hiszen a szakma mellett egyre hangsúlyosabb a betegek elvárása a megfelelő tájékoztatásra, hiszen a beteg-orvos kapcsolat hierarchikus rendszere egyre inkább a "partnerségi" ellátás irányába alakul át.

AZ ÉV FOGORVOSTAN-HALLGATÓJA  

A bíráló bizottság döntése alapján Gyekiczki Fanni a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának 4. éves hallgatója lett 2023-ban az év Fogorvostan-hallgató Díj pályázatának nyertese. Kiválóak az egyetemi tanulmányi eredményei. Az Orális Diagnosztikai Tanszék Dento-alveoláris sebészeti osztály TDK-hallgatójaként szakmai elhivatottságát már többször bizonyította. A Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének oszlopos tagjaként szívügyének tartja a prevenciót, pályázatában is olvashatunk erről. Tudományszervezői és tudományos közösségi aktivitása is kiemelkedik kortársai közül. 

AZ ÉV MEDIKUSA

Stubnya János Domonkos a Semmelweis Egyetem ötödéves hallgatója. Aktív szerepet vállal a hallgatói közéletben: a HÖK-ben korábban alelnökként, szenátorként tevékenykedett, a BOE elnöke volt, jelenleg elnökhelyettese. Részt vesz a tudományos életben is: az AITK-n intenzív terápiás, az EMK-ban pedig népegészségügyi témában TDK hallgató, munkáját több díjjal is elismerték. Dolgozott segédápolóként, a Covid járvány idején mintavevőként segített a mentőszolgálatnál. Aneszteziológiai szakmai gyakorlatot teljesített Rómában ez évben pedig Japánban végez ez irányú szakmai gyakorlatot.

­­­***

Medicina Fórum évkönyv 2023

A Medicina Fórum konferencián vehették kézbe a Medicina Fórum évkönyv legújabb számát, amelynek alapító főszerkesztője Nógrádi Tóth Erzsébet, kiadója pedig a Magyar Kórházszövetség.

A hagyományoknak megfelelően az évkönyv bemutatja és elemzi az egészségügyi szolgáltatók és az egészségipar bevételeinek alakulását az elmúlt két év összevetésével. Megtalálható benne a 200-200 legnagyobb bevétellel rendelkező közfinanszírozott gyógyító intézmény, illetve egészségipari vállalat, amelyek több mint 5 029 milliárd forint árbevételt termelt 2022-ben, ezzel 13,5 százalékkal felülmúlva a 2021-ben toplistára került cégek összteljesítményét. Az adatbázisokat a Dun & Bradstreet Magyarország és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő bocsátotta a szerkesztők rendelkezésére.

Az évkönyvben publikáló közel 50 szerzőnek köszönhetően reális képet kapható egyebek mellett az egészségügy finanszírozásáról, a munkaerő helyzetről, a mesterséges intelligencia, az informatika alkalmazásáról. Idén is megjelennek a kötetben a szomszédos országokban gyógyító orvosok írásai. Első alkalommal publikál a könyvben a rendszerváltozás óta az ágazatot irányító miniszterek és államtitkárok csaknem mindegyike.

A könyv rádöbbenti az olvasót, hogy a gyógyító intézmények nem csupán elköltői a közpénzeknek, hanem az emberek egészségének visszaadásával fontos tényezői a nemzetgazdaságnak, a GDP növekedésnek.

Forrás: MKSZ
Forrás: MKSZ

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink