2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kitüntetés a molekuláris orvostudományért

Alexander Varshavsky molekuláris biológusnak adományozták idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést 2003-ban alapították. Az elismerést az a kutató vagy kutatócsoport kaphatja, akinek a munkája jelentősen hozzájárult a molekuláris orvostudomány fejlődéséhez, eredményei pedig hasznosíthatóak a korszerű betegellátásban. 

Az egyetem nemzetközi elismertsége szempontjából meghatározó, hogy kik azok a szakemberek, akiknek a tevékenységét az intézmény díjazza, így személyük a Debreceni Egyetemet is minősíti. Éppen ezért az Általános Orvostudományi Kar és az egyetem alapvető szempontja is az, hogy olyan nemzetközileg is meghatározó kutatók munkáját ismerje el, akiknek a nemzetközi tudományos világ is meghatározó szerepet tulajdonít – hangsúlyozta Csernoch László tudományos rektorhelyettes a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón.  

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának professzorai által évente megválasztott díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola Craig Venter, az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért – a Debrecen-díjat követően – Nobel-díjjal is kitüntetett Ralph Steinman és az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O’Rahilly.

A kar számára rendkívül fontos a díj odaítélése, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy meghívjuk a világ vezető kutatóit és új tudományos kapcsolatokat építsünk. A díjazottak nemzetközileg elismert szakemberek, közöttük van, aki később Nobel-díjat kapott. A kar oktatói és a korábbi kitüntetettek ajánlása után egy bizottság megvizsgálja a javaslatokat, majd a professzori kar titkos szavazással kiválasztja a nyertest. Az idei alkalom azért speciális, mert a 2017-es díjazott Franz-Ulrich Hartl javasolta Alexander Varshavsky professzort – emelte ki Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Varshavsky professzor számos új biokémiai és genetikai laboratóriumi módszert fejlesztett ki, és 17 szabadalom tulajdonosa (Fotó: unideb.hu)
Varshavsky professzor számos új biokémiai és genetikai laboratóriumi módszert fejlesztett ki, és 17 szabadalom tulajdonosa (Fotó: unideb.hu)

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetés idei díjazottja Alexander J. Varshavsky professzor, molekuláris biológus, biokémikus, aki munkacsoportjával Pasadenában, a California Institute of Technology-ban tevékenykedik. Kutatásainak középpontjában a sejtek tulajdonságaiért felelős fehérjék szabályozott lebontása, az úgynevezett ubiquitin-függő proteolízis áll. 

Varshavsky professzor munkái hozzájárulnak az öregedés, a daganatos megbetegedések, a neurodegeneratív szindrómák, az immunológiai zavarok, a veleszületett kórállapotok és számos más betegség helyes értelmezéséhez, valamint új hatékony gyógymódok kifejlesztéséhez is. Alexander Varshavsky professzor tevékenysége ösztönző és példamutató lehet mindannyiunk számára – jelentette ki Papp Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese. 

Megtisztelő és nagyon sokat jelent számomra a Debreceni Egyetem díja. A korábbi kitüntetettek tevékenysége minőséget jelent a tudományterületen, ez pedig igazán rangossá teszi ezt az elismerést – mondta Alexander Varshavsky.

A felterjesztő, a 2017-es díjazott, Franz-Ulrich Hartl a sajtótájékoztatón elmondta: évek óta ismeri és csodálja Alexander Varshavsky munkáját, aki kimagasló eredményeket ért el a sejtbiológia és a molekuláris biológia területén.

 

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink