2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kerülőutakat szül a koronavírus-vakcina iránti óriási kereslet

A korlátozott hozzáférés miatt ma a COVID-oltás az egyik legkeresettebb egészségügyi termék világszerte, írja a Növekedés.hu.

A világ minden részében keresik az emberek a kiskapukat és a lehetőségeket, hogy mielőbb COVID-vakcinához jussanak, mivel szinte mindenütt szigorú menetrend szerint adják be az oltásokat, hogy először a legsebezhetőbbeket, az időseket és a munkájuk folytán veszélyeztetetteket védjék.

A Covid-vakcináért folyó harc tehát nem csak nagyban, az államok között zajlik, de az emberek között is. A kereslet pedig megteremti a kínálatot, létrehozva egy egészen új „iparágat”, az oltásturizmust.

Az oltásturizmus annak ellenére komoly aggályokat vet fel, hogy a nyájimmunitás eléréséhez természetesen az a jó, ha minél többen be vannak oltva. Ezzel ugyanis a helyi oltási terveket megkerülve, a veszélyeztetett korcsoportok, vagy a stratégiailag fontos ágazatokban dolgozók előtt juthatnak védőoltáshoz azok, akik ezt megengedhetik maguknak. Az is kérdéses, milyen dokumentumot kapnak a külföldön beoltottak, mi van, ha utólag bármilyen szövődmény alakul ki az oltás után, bekerülnek-e a hazai oltási adatbázisba és ha nem, mivel jár ez?

A legtöbb országban egyelőre az állam irányítja a koronavírus elleni oltási programot, előre meghatározott menetrend szerint haladva, amit ugyanakkor nem egy esetben átírnak az oltóanyag-beszerzés körüli nehézségek.

A magáncégek és kórházak számára az országok nagy részében még nem engedélyezik a saját vakcina-beszerzést és oltást, nem véletlenül: a milliárdnyi lakosú Indiában például komoly zavar támadt abból, hogy egyes magánintézményekben soron kívül oltottak be pácienseket.  

Akik nem engedhetik meg maguknak, hogy Dubajba utazzanak, vagy esetleg más módon soron kívül oltáshoz jussanak, azoknak még várniuk kell arra, hogy mondjuk, egy magánklinikán pénzért beadassák maguknak a választott koronavírus elleni oltást.

Jelenleg nem csak az szab határt a lehetőségeknek, hogy eddig még világszerte kevés oltóanyagot engedélyeztek, de az is, hogy a gyártók egyelőre messze nem tudják kielégíteni még az állami megrendeléseket sem. Ráadásul, a Pfizer, amely még tavaly a világon elsőként kapta meg a forgalmazási engedélyt a BioNTech céggel közösen kifejlesztett vakcinájára, nemrégiben bejelentette: nem tervezik, hogy belátható időn belül oltóanyaggal lássák el a magánszektort. Az AstraZeneca egyik vezetője is azt nyilatkozta, hogy az oltás magáncégek és magánemberek számára egyelőre nem hozzáférhető.

Van, ahol speciális megoldásokkal igyekeznek áthidalni az oltóanyag-készletek szűkösségéből adódó patthelyzetet. Indonéziában például a kormány lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját maguk is beszerezzenek Covid-vakcináikat, ezzel is gyorsítva a nyájimmunitás elérését, nem beszélve az államra nehezedő anyagi és logisztikai terhek mérsékléséről. A délkelet-ázsiai ország tömeges immunizációs kampánya a közelmúltban indult, és több mint 180 millió embert kell beoltani, írja a Növekedés.hu.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink