hirdetés
2021. május. 06., csütörtök - Ivett, Frida.
hirdetés

Kevesebb vakcina érkezik a Modernától

Vakcinabeszerzésben megelőztük az uniós tagállamokat

A koronavírus elleni vakcinabeszerzésben Magyarország megelőzte az uniós tagállamokat, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

hirdetés

A vakcinabeszerzésnél minden nap számít, "aki időt nyer, életet nyer". A vakcina ment életet és munkahelyet, és a vakcina vezet vissza a normális élethez, mondta Menczer Tamás.

Az elmúlt hónapok eseményeit összegezve elmondta: Brüsszelből nagyon kevés vakcina érkezik. A magyar kormány ezért tárgyalni kezdett Oroszországgal, a magyar gyógyszerészeti hatóság pedig engedélyezte az orosz vakcinát. Emiatt a baloldal és Brüsszel folyamatosan támadja a magyar kormányt. Ezután Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy tárgyalni kezdett az orosz vakcináról, mondta a KKM államtitkára, aki szerint ezzel is jelezte a német kancellár, hogy "ez a vakcina fontos, és szükség van rá".

Kínával kapcsolatban ugyanez történt Menczer Tamás szerint, aki kifejtette: a magyar kormány tárgyalni kezdett Kínával, a magyar gyógyszerészeti hatóság pedig engedélyezte a kínai vakcinát. Ezt követően Markus Söder bajor miniszterelnök is a kínai vakcina fontosságáról beszélt.

Menczer Tamás azt mondta: az elmúlt hónapokban azt lehetett látni, hogy Magyarország a vakcinabeszerzésben megelőzte az uniós tagállamokat, "megelőztük Brüsszelt".

A szerbek viszont még a magyaroknál is gyorsabbak voltak, már több mint 300 ezer embert, köztük sok vajdasági magyart beoltottak a kínai vakcinával, és senkinél nem tapasztaltak nem kívánt mellékhatást. "Aki időt nyer, életet nyer, és minden élet számít!" – jelentette ki a KKM államtitkára.

M1: a vártnál kevesebb Moderna-vakcina érkezett vasárnap

A vasárnap esti Híradóban azt mondták: megérkezett a Hungaropharma budapesti telephelyére az újabb szállítmány az amerikai Moderna vakcinájából. A tervek szerint a jövő héten a háziorvosok ebből kezdik meg azoknak a 89 évesnél idősebb embereknek a beoltását, akik regisztráltak a védőoltásra. Most viszont nem tudni, hány ember beoltására lesz elegendő a vasárnap érkezett vakcinamennyiség.

Mindenki értesítést kap majd, aki a következő napokban megkaphatja a védőoltást. Aki jelentkezett az oltásra és hozzájárult ahhoz, hogy levélben értesítsék, szombaton levélben kapta meg a legfrissebb információkat. Ebben a Koronavírus Tájékoztatási Központ azt írta: a következő napokban megkezdődik a regisztráltak oltása. Elsőként a legidősebbek kaphatják meg a vakcinát, most már azok is, akik saját otthonukban élnek. Őket a háziorvosuk keresi majd meg a regisztráció során megadott elérhetőségeken. A háziorvos dönt az oltás helyszínéről, ez lehet az idős ember otthona, a háziorvosi rendelő és kórházi oltópont is.

A koronavirus.gov.hu vasárnap azt írta: 18 ezer adag Moderna-vakcina érkezése várható, a jövő héten az 1800 legnagyobb háziorvosi praxis ebből kap 1-1 ampullát, amely 10-10 regisztrált idős ember oltását teszi lehetővé, háziorvosonként.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink