2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Járványügyi szabályok megsértése miatt álltak tizenhárman bíróság elé

Előkészítő üléssel kezdődött meg a tárgyalása szerdán a Fővárosi Törvényszéken annak a büntetőügynek, amelyben tizenhárom ember állt a bíróság elé Favipiravirral üzletelés, vesztegetés, illetve járványügyi szabályok megsértése miatt.

A vádirat szerint az egyik budapesti kórházban orvosként dolgozó elsőrendű vádlott orvosi kötelezettségét megszegve és haszonszerzésre törekedve levélszámra tulajdonított el tablettákat a kórház rendelkezésére álló, koronavírus-fertőzés kezelésében használt Favipiravir nevű gyógyszerkészítményből. A gyógyszert, amelyet akkor csak a kórházi fekvőbeteg-ellátásban alkalmaztak, a vádlott jogtalan előnyért cserébe adta át a harmadrendű vádlottnak és egy másik embernek.

Egy másik vádpont szerint az orvos jogtalan előnyért cserébe soron kívüli orvosi ellátást biztosított egy embernek, akit a negyedrendű vádlott vitt el a kórházba, és a kötelezettségszegésért járó pénzt is ő adta át az orvosnak.

Az ötöd-, heted- és kilencedrendű vádlott soron kívüli koronavírus elleni védőoltásra való jogosultságok igazolásában nyújtott segítséget, amelyek felhasználásával jogosulatlanul és soron kívül részesült koronavírus elleni védőoltásban a hatod- nyolcad- tized- és tizenkettedrendű vádlott.

A másodrendű vádlott csak a lejárt érvényességű taj-kártyája miatt nem kapta meg végül az oltást, ő azonban rávette a tizenegyedrendű vádlottat arra, hogy állítson ki neki negatív koronavírus teszteredményt, amellyel külföldi utazásra jogosultságát igazolhatta.

A törvényszék tájékoztatása szerint az előkészítő ülésen az első-, a harmad-, a negyed-, valamint a tizenharmadrendű vádlott nem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Így esetükben az ügyész indítványai után a vádlottak és védők előadták a védekezésük alapjául szolgáló tényeket, továbbá ezek bizonyítékait, valamint előterjesztették indítványaikat.

A többi kilenc ember a váddal egyezően beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról - tették hozzá.

Január 17-én folytatódik az előkészítő ülés, a bizonyítási indítványokról, továbbá a bűnösségüket beismerő vádlottak esetében a beismerés elfogadásáról a Fővárosi Törvényszék akkor dönt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink