2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Itthon csak ígérgetik, Ausztriában megcsinálták

A Népszava munkatársa bejárhatta Bécs nyáron átadott ultramodern klinikáját, a Krankenhaus Nord – Klinik Floridsdorfot.

A Bécs 21. kerületében, 111 ezer négyzetméternyi telken felépült, összesen 51 ezer négyzetméter területű kórházban egy- és kétágyas szobákat alakítottak ki, méghozzá úgy, hogy páciensek, ha kitekintenek az ablakokon, akkor minél több zöldet láthassanak. Kényelmüket szolgálja a kórház egyik nagy innovációjaként számon tartott megoldás is. A tévével felszerelt, internetelérést biztosító szobákba olyan szekrényeket terveztek, amelyek a páciensek saját mágneskártyájával zárhatók, és ha a beteget át kell helyezni egy másik osztályra, akkor a szekrénye is vele utazik.

Bár a kórházban vannak szakrendelők is, ott jártunkkor nem találkoztunk zsúfoltsággal, még a sürgősségi osztályon sem. Az ellátás szervezett, a tervezhető beavatkozásokra, a kontroll vizsgálatokra várókat időpontra hívják. A sürgős, azonnali beavatkozást igénylőket pedig nagy kapacitással várják. Az osztrák rendszerben van már arra példa, hogy a zsúfoltságot az alapellátás bevonásával csökkentik. Azaz, ha mégis nagyobb tömeg gyűlne össze, akkor a betegek átsétálhatnak a közeli alapellátókhoz vizsgálatra, és ha tőlük hoznak a sürgősséget megerősítő véleményt, előbbre sorolják őket.

A osztrákoknak jelenleg 2030-ig van tervük a rendszer optimalizálására, és mostani kilenc kórházukból három centrum, valamint az egyetemi klinika marad meg. Korábban hét kórházat már becsuktak, a legutóbbi hármat a Krankenhaus Nord – Klinik Floridsdorf megnyitásával egy időben. Egy évet áldoztak csak annak előkészítésére, hogy a megszűnő ellátóhely dolgozóinak és a körzet betegeinek minél kisebb gondot okozzon a kórházváltás. Valamennyi érintett beteg külön, névre szóló tájékoztatót kapott arról, hogy kezelőorvosa a jövőben hol és hogyan fogadja az új helyen. Az alkalmazottakkal is egyenként egyeztették, hogy a szuperkórházban milyen feltételekkel, milyen körülmények között végezhetik a munkájukat. Az új helyen a dolgozóknak és a betegeknek is 24 órás információs pontokat működtettek, hogy mindig, minden kérdésre kaphassanak válaszokat.

További részletek a Népszavában.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink