hirdetés
hirdetés
2021. július. 27., kedd - Olga, Liliána.
hirdetés

Ismét Emily O'Reilly-t választották ombudsmannak

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén titkos szavazással újabb öt évre meghosszabbította Emily O'Reilly európai ombudsman megbízatását. O'Reilly-t 320 képviselő titkos szavazatával választották meg.

Az ír Emily O'Reilly a pozíciót betöltő első nőként lépett hivatalba 2013 júliusában. Elődje a finn Jacob Söderman (1995-2003) és görög Nikiforosz Diamandurosz (2003-2013) volt. Emily O'Reilly-t a hármadik szavazási körben választották meg szerdán. A korábban újságíróként dolgozó szakember az első európai ombudsmanná választása (2013) előtt Írországban volt az állampolgári jogok biztosa tíz éven át.

Az európai ombudsmani tisztségért öten szálltak versenybe, a másik négy jelölt között volt Nils Muiznieks, az Európa Tanács volt lettországi emberi jogi biztosa, Cecilia Wikström, volt svéd EP-képviselő, Julia Laffranque észt bíró és Giuseppe Fortunato, az olasz Campania régió ombudsmanja. Az induláshoz legalább negyven EP-képviselő támogatására volt szükség minimum két tagállamból.

A posztot 1995-ben hozták létre. A mandátum öt évre szól. Az Európai Parlament minden törvényhozási ciklus elején új ombudsmant választ. A megválasztáshoz a nyertes jelöltnek a leadott szavazatok többségét kell megszereznie. Az ombudsman az uniós intézmények, testületek, irodák és ügynökségek feltételezett visszaéléseit vizsgálja, saját kezdeményezésre vagy az uniós polgárok bejelentése alapján.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink