2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Irak: életük része a traumatikus állapot

A hosszú évek vérontása ellenére Irakban nem magasabb a mentális zavarokkal küzdő emberek száma a békés országokban mért adatokhoz viszonyítva – mutatta ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az iraki kormány által közösen készített tanulmány.

A 2006 augusztusa és 2007 márciusa, a síiták és a szunniták között dúló csatározások tetőpontján Irakban készült felmérés eredményeit a World Psychiatry című folyóiratban tették közzé a hét végén.
A tanulmány készítői szerint az irakiak gyakorlatilag már az életük részének tekintik azt a traumatikus állapotot, amely "megszokottá" vált számukra az utóbbi hat év brutális konfliktusai, illetve azt megelőzően Szaddam Husszein uralma alatt. Az országban meglepően alacsony a különböző mentális zavarokkal, elsősorban a poszt-traumatikus stressz rendellenességgel (PTSD) küzdő emberek száma.
A kutatás során megkérdezett 4332 nagykorú iraki állampolgár 17 százaléka szenvedett mentális eredetű problémáktól, ám csak 2,2 százalékuk vett már részt egészségügyi kezelésen. A PTSD tünetei a kutatásban részt vevők csupán 3,5 százalékánál jelentkeztek.
"Míg a stressz-szint valóban magas, addig a mentális rendellenességekkel küzdő emberek száma nem haladja meg a többi országban tapasztalt arányokat. Eszerint az irakiak olyan túlélési stratégiákat fejlesztettek, melyek segítettek nekik az elmúlt évtizedek nyugtalan időszakainak átvészelésében" – mondta Naema al-Gasszir, a WHO iraki képviselője.
Míg a felmérésben résztvevők 30 százaléka került már veszélybe lövöldözés, vagy bombázás miatt, addig mások emberölésnek, vagy megcsonkításnak voltak szemtanúi, 10 százalékuknak pedig elrabolták, vagy bebörtönözték valamelyik családtagját. A nők hajlamosabbak a szorongásra és a depresszióra, valamint nagyon félnek a családból való kikerüléstől.
"Vannak ugyanakkor nagyon súlyos esetek is. Az öngyilkosságot fontolgató depressziós emberek aránya rendkívül magas" – mondta Ronald Kessler, a Harvard Medical School professzora, aki maga is részt vett a tanulmány elkészítésében. A mentális rendellenességgel küzdők közel 70 százaléka vallotta, hogy gondolkodott már az öngyilkosságon.
A rászorulóknak csak kis százaléka fordul szakemberhez, ez pedig felhívja a figyelmet a harcok során elpusztított egészségügyi rendszer – így az elmegyógyászat – újjáépítésének és fejlesztésének szükségességére. A kutatás szerint Irakban csupán 437 pszichiátriai és szociális munkás jut a mintegy 30 milliós népességre.
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink