2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Kártérítési per a Covid-oltás mellékhatásai miatt

150 ezer euróra perli egy nő Németországban a BioNTechet. A cég ellen, ugyancsak a védőoltás miatt, pertársaság alakult, mintegy 350 fővel, közli a 168.

Komoly mellékhatások alakultak ki nála a koronavírus elleni védőoltás beadása után, állítja egy nő,  aki kártérítési pert indított a Németországban bejegyzett BioNTech ellen. A nő azt állítja, hogy fájdalmat érzett a felsőtestében, a végtagjai megdagadtak, fáradékony lett és alvászavar alakult ki nála, miután megkapta az oltást. Az adatvédelmi okok miatt névtelenséget kérő nő mintegy 150 ezer eurót, azaz 55 millió forintnak megfelelő összeget követel kártérítés gyanánt. A cég ellen két ügyvédi iroda több mint 350 hasonló ügyben képviseli a felpereseket. Ez az első alkalom, hogy a BioNTech-nek bíróság elé kell állnia a Covid-vakcinája miatt – írja az euronews nyomán a lap.

A BioNTech közleménye szerint részletesen megvizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy a felperesnek nincs igaza. A cég azt állítja, hogy csak abban az esetben kötelezhető kártérítésre, ha a betegtájékoztató nem volt pontos, vagy ha orvosi kutatás állapítja meg, hogy a termékük használata túl nagy kockázatot hordoz. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten megerősítette az álláspontját, miszerint a Covid-oltások biztonságosak. Az uniós szerv számításai szerint egy év alatt majdnem 20 millió ember életét mentették meg a világon a vakcinák. A gyógyszerfelügyelet azt is leszögezte, hogy nagyon ritka esetben kétfajta szívizomgyulladás is előfordulhat az oltás következményeként, elsősorban fiatal férfiaknál.

A Reuters úgy tudja, hogy az EU és a vakcinagyártók között kötött szerződések egy része tartalmaz olyan passzusokat, amelyek értelmében az uniós tagállamok átvállalják a gyógyszercégek jogi és kártérítési költségeit. A pontos szerződések nem ismertek, de ez alapján könnyen lehet, hogy a jogi eljárások lezárulta után végül az uniós kormányoknak kell majd fizetniük kártérítést, feltéve ha nyer a felperesek bármelyike.

(forrás: 168.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink