2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Hosszú távú megoldást kér a szakma az orvoshiányra Romániában

Viorel Husanu, a mintegy százezer tagot számláló Sanitas egészségügyi szakszervezet bukaresti elnöke februárra tiltakozást helyezett kilátásba az orvoshiány és az alacsony bérek miatt.

A romániai egészségügyi hatóságok, intézmények és szakmai szervezetek egyre több képviselője kér hosszú távú intézkedéseket a kormánytól az ország kórházaiban tapasztalt orvoshiány miatt. Bár a Ciolacu-kabinet a létszámstop feloldását ígéri, hogy Romániában tarthassa a rezidensvizsgát év végén sikeresen teljesítő fiatal orvosokat, a szakma képviselői szerint ez nem elégséges.

Oana Sivache, a bukaresti kórházakat felügyelő hatóság (ASSMB) vezetője sajtótájékoztatón közölte: a kormánynak el kell ismernie a kórházakban lévő rendkívüli állapotot, és sürgős intézkedéseket kell foganatosítania: ki kell dolgozni egy országos tervet, mely közép- és hosszú távú megoldást kínál. A News.ro beszámolója szerint elmondta: csak orvosból 15 000 hiányzik a romániai egészségügyből.

Sivache közölte: hétfőn Bukarestben egyeztettek a szakma képviselői, hogy a kialakult helyzet súlyosságára figyelmeztessenek. Kifejtette, hogy ezt a költségcsökkentést célzó gazdasági intézkedések gerjesztették, de a személyzet és a páciensek látják a kárát. Ezért kérik az egészségügyi minisztériumot, dolgozza ki a módszertant az álláshelyek betöltésére. Az illetékes szerint a létszámstop feloldása nem elégséges, újra kell gondolni az egészségügyi dolgozók országos szintű elosztását.

Romániában gondot okoz, hogy a szakorvosok zöme a nagyvárosokban vállal munkát, így a kisebb vidéki kórházakban bizonyos szakterületeken nincs szakember. A másik nagy probléma az ügyelet biztosítása, mely már a nagy bukaresti kórházakban is egyre nehezebben valósítható meg. Mivel kevés az orvos, ezek túlterheltségre panaszkodnak, és egyre több helyről jelezték, hogy megtagadják az ügyeletet.

Viorel Husanu, a mintegy százezer tagot számláló Sanitas egészségügyi szakszervezet bukaresti elnöke februárra tiltakozást helyezett kilátásba az orvoshiány és az alacsony bérek miatt. A Hotnews hírportál szerint közölte: az egészségügyi asszisztensek bére alig haladja meg a minimálbért, míg a létszámstop túlterheltséghez vezet. Az illetékes szerint összességében mintegy 30 000 egészségügyi dolgozó hiányzik a romániai kórházakból. Hangsúlyozta: a szakszervezet tavaly kérte a béremelést és a létszámstop feloldását, de az egészségügyi és a pénzügyi tárca egymásra mutogat.

Alexandu Rafila egészségügyi miniszter a Digi24-nek úgy nyilatkozott: részben jogos az egészségügyben dolgozók felháborodása, és tárgyaltak a béremelésről, amire akár az év első harmadában sor kerülhet. Hozzátette, hogy a nyugdíjazás miatt vagy egyéb okból megüresedő állások már most betölthetők.

A tárcavezető korábban a létszámstop részleges feloldását is kilátásba helyezte, melyet a kormányfő is támogat. Marcel Ciolacu a legutóbbi kormányülésen bejelentette: megoldást keresnek a tavaly vizsgázott 4500 rezidens orvosnak az alkalmazására, akiknek oktatásába a román állam több millió eurót fektetett.

Marcel Bolos pénzügyminiszter hétfőn közölte: a kórházakat felügyelő fejlesztési minisztérium kidolgozott egy 5000 álláshely meghirdetésére vonatkozó memorandumot, ezek körül 4000 az egészségügyi minisztériumhoz, ezer pedig a helyi és megyei önkormányzatokhoz tartozó kórházakban van. Hozzátette: az egészségügyi tárcának is meg kell tennie egy hasonló lépést, és a kérdés már az e heti kormányülésen napirenden lesz.

Romániában hosszú ideje probléma az orvoselvándorlás, melyhez az illetékesek aggodalmai szerint a közszférában költségcsökkentési szándékkal bevezetett létszámstop is hozzájárulhat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink