2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Hamarosan frissíti a WHO a rákkeltő anyagok listáját

Néhány nap múlva, július 14-én új anyagok kerülnek fel a rákkeltő anyagok listájára, amelyet a WHO, évről évre frissít.

A humán- és állatkísérletek tudományos bizonyítékait és a rákkeltő hatás lehetséges mechanizmusait vizsgálva a kutatók négy csoportba sorolják az aggodalomra okot adó elemeket, amik lehetnek élelmiszerek, tevékenységek, bármi. 

A négy kategória: 

  • rákkeltőek (például az alkohol, HPV kórokozói)
  • valószínűleg rákkeltőek (vörös hús, levegőszennyezés),
  • lehetségesen rákkeltőek (fogamzásgátlók, mobiltelefon, és ide kerül hamarosan az aszpartám),
  • bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek (érzéstelenítők, hajfestékek)

A lista most újabb elemekkel bővült, és már foghatjuk is a fejünket, mert az egyik új szereplő a népszerű aszpartám, a másik pedig a szintén közkedvelt aloe vera, a sebgyógyító növény kivonata. Patkányokon végzett vizsgálatokból ugyanis kiderült, az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény bizonyos vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.

A rákkeltő anyagokat listázó csoportban 94 tétel szerepel, ezek közül sok nem meglepő, például a benzin, a bitumen, de van, amin elcsodálkozhatunk, mondjuk az ázsiai savanyított zöldségeken. 

A 2B alcsoport a lehetségesen rákkeltő anyagokat tartalmazza, ezeknél szükség van „korlátozott bizonyítékokra az emberekben a rákkeltő hatásra, és elegendő bizonyítékra a rákkeltő hatásra kísérleti állatoknál”. Az élelmiszerek tehát akkor is bekerülhetnek ebbe a skatulyába, ha nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy rákot okoznak az embernek, de gyanús, hogy ha az állatoknál rákkeltőek, akkor nálunk is így működhetnek.

Ebbe a lehetséges rákkeltő anyagokat tartalmazó csoportba tartoznak a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók, a rádiófrekvenciás mágneses mező (amit például a mobiltelefon is sugároz), vagy a Ginkgo biloba kivonat – írja az Index.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink