2024. július. 01., hétfő - Tihamér, Annamária.
hirdetés
hirdetés

Európában évente 2,7 millió ember haláláért felelős négy ipari ágazat

A dohány, az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az alkohol fogyasztása, valamint a fosszilis tüzelőanyagok használata évente 2,7 millió halálért felelős Európában, világszerte pedig 19 millióért – figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), jobb szabályozást sürgetve, írja az MTI nyomán a hirado.hu.

Európában ez a négy iparág naponta legalább hétezer embert öl meg – idézték a szakosított ENSZ-szervezet közleményében Hans Kluge regionális igazgatót.

A WHO szerint a dohány-, élelmiszer-, tüzelőanyag- és alkoholipari óriáscégek termékeik népszerűsítésével akadályozzák az olyan betegségek megelőzésére és ellenőrzésére irányuló erőfeszítéseket is, mint a rák és a cukorbetegség.

A nagy csoportok gyakorlatai serkentik az egyenlőtlenségeket, rák, szív- és érrendszeri, valamint krónikus légzőszervi betegségeket és cukorbetegséget idéznek elő, továbbá jelentős akadályt jelentenek a megelőzési politikák számára – közölte a WHO-illetékes. A lakosság védelme érdekében a WHO szigorúbb szabályozás bevezetését kéri, különösen az egészségre káros termékek forgalmazása, a monopolisztikus gyakorlatok, a multinacionális vállalatok megadóztatása és a válságok idején kiszolgáltatottabb lakosság „kizsákmányolása” tekintetében, írja a lap.

(forrás: Híradó / MTI)
hirdetés

Könyveink