2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Európa fürdővizeinek többsége bakteriológiai szempontból biztonságos (Bővítve: NNGYK)

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott, derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.

A brüsszeli közlemény szerint az Európában bakteriológiai szempontból hivatalosan ellenőrzött fürdőhelyek 85,4 százaléka kiváló, 96 százaléka megfelelt a minimális bakteriológiai előírásoknak, és csak 1,5 százalékuk kapott rossz minősítést. "Az Atlanti-óceántól a Földközi-tengerig Európa fürdővizeinek többsége kiváló minőségű, úszásra alkalmas", fogalmaztak.

A bakteriológiai szempontból kiváló fürdővizek legnagyobb arányban Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában találhatók. Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában és Romániában a hivatalosan azonosított fürdővizek mindegyike megfelelt a minimális minőségi előírásoknak 2023-ban. Tavaly öt országban - Albániában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon és Lengyelországban - a fürdővizek legkevesebb 70 százaléka volt kiváló minőségű.

Megjegyezték, hogy a tengerparti területek vízminősége általában jobb, mint az egyéb természetes, folyók és tavak mentén kialakított fürdőhelyeké. A 2023-ban besorolt tengerparti fürdőhelyek 89 százaléka kapott kiváló minősítést, míg a folyók és tavak fürdővizeinek 79 százaléka.

A fürdővíz minőségének javítását célzó uniós irányelv 2006-os elfogadása óta a bakteriológiai szempontból rossz minőségű fürdővizek aránya az elmúlt évtizedben csökkent, és 2015 óta stabil. A fürdővizekben való úszás egészségügyi kockázatai azonban folyamatos probléma maradt, 2023-ban 321 esetben jelentettek rossz vízminőséget az európai fürdőhelyek. Tavaly a hivatalosan bejelentett fürdőhelyek száma 108-cal, az előző évhez képest 0,5 százalékkal 21 766-ra nőtt az Európai Unióban.

A kedden közzétett összesítés az uniós tagországok 21 766 hivatalosan kijelölt fürdőhelyének vizére, valamint Albániában 119 és Svájc esetében 196 fürdőhely vizére terjed ki.

*

Továbbra is kiváló minőségű a hazai természetes fürdővizek többsége a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) értékelése alapján, amit az Európai Unió minősítési rendszere alapján készítettek, közölte az NNGYK. A tájékoztatás szerint Magyarországon 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába 6 strand (a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand) került.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink - a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó - mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású, írták, hozzátéve: a 28 nem besorolható fürdőhely többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de vizüket szintén folyamatosan ellenőrzik a szakemberek.

Ismertetésük szerint a kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit - a víz elszíneződését, habzását - is követik.

A természetes fürdővíz minősítése a szennyvíz eredetű baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata.

Az NNGYK felhívta a figyelmet, hogy a fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet elsőre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.

A kijelölt fürdőhelyekről és az egyes strandok aktuális vízminőségéről az NNGYK honlapján (https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/furdovizminosegi-terkep.html) lehet tájékozódni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink