2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

EU: határozottabb egészségpolitika, nagyobb költségvetéssel

Anne Bucher, a Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának vezetője beszél az új, ambiciózus uniós egészségügyi programról, amely várhatóan 9,4 milliárd eurós költségvetéssel fog rendelkezni, és amelynek célja az egészségügyi rendszerek megerősítése és a jövőbeli egészségügyi válságokra való uniós felkészülés.

Mi az új „az EU az egészségügyért” programban?

„Az EU az egészségügyért” program a Bizottság által javasolt ambiciózus, önálló egészségügyi program a 2021–2027 közötti időszakra. Átfogó megoldást nyújt, kielégítve azt a szakpolitikai elvárást, hogy a koronavírus-válságból és a korábbi egészségügyi programokból levont tanulságokat egyaránt tükrözze.

A Bizottság 9,4 milliárd eurós költségvetést javasol „az EU az egészségügyért” program számára, amivel jelentősen megnövelné a 2021–2027 közötti időszakra eddig tervezett uniós egészségügyi kiadások összegét (413 millió euró). A program mérete és ambíciói egyértelműen jelzik, hogy komolyan vesszük az uniós egészségügyi politikát. A lehető legnagyobb hatás elérése érdekében szinergiákat hozunk létre „az EU az egészségügyért” program és más, ugyanazon célkitűzésekkel rendelkező uniós programok és alapok között.

Az új egészségügyi program javítja majd a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyek elleni uniós felkészültséget, valamint az egészségügyi rendszerek alkalmazkodóképességét, hogy szembe tudjanak nézni a jövőbeli járványokkal, és olyan hosszú távú kihívásokkal is, mint a népesség elöregedése vagy az egészségügyi egyenlőtlenségek.

Melyek az új uniós egészségügyi program prioritásai?

 

A mostani koronavírus-válság egyértelműen megmutatta, hogy további uniós fellépésre van szükség a tagállamok közötti együttműködés és koordináció elősegítése érdekében. „Az EU az egészségügyért” program ötvözi a Covid19-világjárvány és a hosszú távú egészségügyi kihívások – mint a rák, a védőoltások vagy a gyógyszerek – terén jelenleg is zajló munka tanulságait. A programnak három fő prioritása van:

  • az uniós polgárok védelme a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekkel szemben, valamint a válságkezelési kapacitás javítása;
  • gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és egyéb vonatkozó termékek rendelkezésre bocsátása és megfizethetővé tétele; valamint
  • az egészségügyi rendszerek és az egészségügyi munkaerő megerősítése, különösen az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés révén.

A program a válsághelyzetekre való felkészültségen és reagáláson túl egyéb fontos, hosszú távú kihívásokra is kiterjed, mint az egészségügyi egyenlőtlenségek, az egészségügyi ellátás egyenlőtlen eloszlása, vagy a nem fertőző betegségek, például a rák.

A programnak dinamikusnak és rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon az újonnan felmerülő kihívásokhoz, valamint az EU és a tagállamok változó igényeit és prioritásait szolgálhassa. A helyes prioritások meghatározásában az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoport lesz a segítségünkre.

Melyek a következő lépések?

Miután a tagállamok és az Európai Parlament megvitatták és elfogadták a javaslatot, terveink szerint 2021. január 1-jétől indítunk majd konkrét intézkedéseket „az EU az egészségügyért” program keretében. Az első szakaszban a válságkezelés áll majd a középpontban, közli az europa.eu.

(forrás: ec.europa.eu)
hirdetés

Könyveink