2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés
hirdetés

Kitekintő

Elvérezni látszik Obama egészségügyi reformja

Elvérezni látszik az Egyesült Államokban a demokrata párti kormányzat egészségügyi reformja; egyes elemzők már temetik, pedig megvalósítását a bő egy éve a Fehér Házba költözött Barack Obama elnöksége "zászlóshajó" programjának tekinti.
Az egészségügy reformja körüli, lassan már egy éve tartó keserves demokrata-republikánus huzavona utolsó felvonásában Obama közölte: nyilvánosan szeretne egyeztetni arról, hogy a kormánypárt és az ellenzék legjobb elképzeléseit összegyúrva miképpen lehetne megújítani az egészségügyi ellátás rendszerét. A Fehér Ház közlése szerint a televízióban közvetítendő egyeztetést február 25-én rendezik meg demokrata és republikánus szakértők részvételével.
 
Obama bejelentése válasz az egészségügyi reform elakadására. A demokraták meghatározó kongresszusi többségükre támaszkodva sem tudták elfogadtatni az erről szóló törvényt, jóllehet külön-külön az alsóház, a képviselőház és a felsőház, a szenátus is elfogadott egy tervezetet. Az eltérő változatok egyeztetési folyamata azonban megrekedt. Obama számára nem túl biztató, hogy a demokraták a massachusettsi időközi szenátorválasztáson elszenvedett vereséggel elvesztették szenátusbeli 60 fős „szupertöbbségüket”, amellyel korábban meggátolhatták az ellenzék obstrukcióját.
 
Az elnök rájött: előrelépés csak úgy lehetséges, ha érdemi párbeszédet kezd a republikánusokkal. Ezt utóbbiak szerint eddig kerülte. Az ellenzék azzal vádolja a nyíltságot és átláthatóságot zászlajára tűző, az egészségügy átalakítása kapcsán nyilvánosság előtti vitát ígérő Obamát, hogy az egyeztetések a kulisszák mögött, a republikánusok kizárásával zajlottak. Obama erre részben azzal az erőtlen érvvel vágott vissza, hogy a vitát, az ügyben tartott meghallgatásokat javarészt nyomon lehetett követni a C-SPAN kongresszusi televízió közvetítéseiben. Mostanra viszont rájött, hogy újabb lépést kell tennie az ellenzék irányában.
 
Obama azt hirdeti, az egészségügyi reform vitáját folytatni kell. Január végi uniós évértékelő beszédében – bár szigorúan a munkahelyteremtő erőfeszítések mögé sorolva – közölte: nem adja fel törekvését, hogy javítson a betegellátáson. „Ne adják fel, ne most, amikor ilyen közel vagyunk, hajtsuk végre (a reformot)” – hívta fel a kongresszus tagjait.
 
Független elemzők szerint azonban a reform nincs közel, sőt egyre távolodik. Vannak, akik szerint az egészségügy átszervezésének kísérlete – ahogy a konzervatívok emlegetik: Obama forradalma – Bill Clinton elnök egykori hasonló törekvésének kudarcát megismételve elhal. Az amerikai belpolitika, a kétévenkénti törvényhozási választások logikája miatt – a politikusok szinte folyamatosan kampány üzemmódban működnek – úgy tűnik: az egészségügy átszervezéséről szóló törvény elfogadása már nem valószínű a novemberi kongresszusi választások előtt.
 
A sajtó azonnal lecsapott Obama szavaira, amikor néhány napja úgy fogalmazott, mintha – legalábbis a választásokig – lemondana a törvény elfogadtatásáról. Pártjának egy adománygyűjtő rendezvényén arról beszélt: a következő hetekben módszeres, nyílt vitát kell folytatni, hogy ki lehessen törni a zsákutcából, amelybe a törvény vitája jutott. Majd hozzátette: „ha a kongresszus úgy dönt, hogy nem csináljuk meg (...) jönnek a választások (...) és az amerikai nép majd ítéletet mondhat arról, hogy a kongresszus helyesen döntött-e; így működik a demokrácia”.
 
Az energikus, de már érezhetően megfontoltabb lendületű elnök akár meg is feszülhet, hogy kétpárti együttműködést teremtsen, nem fog sikerrel járni, ha az ellenzék a választásokhoz közeledve rendre megtorpedózza a kormánypárti kezdeményezéseket. Az évtizedek óta a Demokrata Párt bástyájának számító új-angliai Massachusetts állam – ahol a legalacsonyabb, 7,1 százalékos az egészségbiztosítás nélküli népesség aránya – azt üzente a január közepi szenátorválasztással: azok, akiknek van biztosításuk, nem kérnek az egészségügy átfogó reformjából, még demokrata vezényléssel sem. Működni látszott a republikánus ellenérvkészlet, amelynek egyik eleme szerint az Obama javasolta reformmal a jelenleg biztosítottak csak rosszabbul járnának, elveszítenék orvosaikat, és valószínűleg új biztosítót kellene keresniük. A republikánusok azzal is igyekeznek kifogni a szelet a demokrata kormányzat vitorlájából, hogy azt hangoztatják: tulajdonképpen ők is meg akarják újítani a rendszert, de nem hirtelen, hanem lépésről lépésre, úgymond fájdalommentesen.
 
„Képesek vagyunk rá, képesek vagyunk rá” – ismételték a demokrata szavazók Obama fellépésekor, amikor kijelentette, eltökélt szándéka folytatni a küzdelmet az egészségügyi reformért, amely szerinte alapfeltétele a gazdaság hosszú távú egészségének is. „Befejezzük, amit elkezdtünk (...) nem adjuk fel, nem adom fel” – dörögte hallgatósága előtt. Az elmúlt egy év végtelennek tűnő pártküzdelmei után azonban már Obama sem lehet biztos abban, pontosan mire képes. Korábbi fő kampányígéretéről, a konzervatívok által hevesen ellenzett állami biztosító modelljéről például már szinte nem is esik szó, pedig sok demokrata párti szakértőnek meggyőződése, hogy enélkül csak felemásra sikeredhet bármilyen egészségügyi reform.
 
Hofer László, MTI
 

cimkék

hirdetés

Könyveink