2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Elismerések az Országos Mentőszolgálat megalakulásának évfordulóján

Több mint háromszáz mentődolgozó részesült elismerésben pénteken az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megalakulásának 76. és a magyarországi szervezett életmentés elindulásának 137. évfordulója alkalmából az Országházban rendezett ünnepségen.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az idei ünnep különleges apropója, hogy a világon elsők között éppen 70 éve, 1954-ben indult el Magyarországon a rohamkocsi-szolgálat, amely azóta is a mentőellátás legmagasabb szakmai szintjét képviselve működik.

A mentőegységek az elmúlt évben csaknem 1,3 millió beteget láttak el az országban, miközben az OMSZ feladatköre az új alapellátási ügyeleti rendszer megszervezésével és működtetésével is tovább bővült, a szervezet munkavállalóinak létszáma mára meghaladja a 15 ezret.

*

A mesterséges intelligencián kívül hogyan tud még lépést tartani a digitalizációval a mentőszolgálat?

Fontos megjegyezni, hogy a technológiai fejlődést elsősorban a betegek szolgálatába szeretnénk állítani. Említhetem a drónprojektünket, ami abban segíthet, hogy légi úton minél gyorsabban eljusson egy defibrillátor készülék oda, ahol valakinek leáll a szíve. Egy mobil repülőeszközzel előbb odaérhet az életmentő eszköz, mint ahogy a mentőautó odaérne. Bár egyelőre a jogszabályok még nem teszik lehetővé, hogy drónhálózatot hozzunk létre, de már kipróbáltuk, leteszteltük, hogyan működhet ez, így várjuk, hogy lehetőség is legyen rá. Emellett ott vannak a mobilapplikációink: az egyik a Szív City, amely az egész országot lefedi, és már ötvenezren használják. Ők olyan emberek, akik vállalják, hogy addig, amíg a mentő megérkezik, a helyszínre sietnek, és elkezdik a beteg újraélesztését. De van egy ÉletMentő nevű applikációnk is. Ez az ÉletMentő app is ingyen letölthető a mobiltelefonra, és ha szükséges, segít segélyhívást indítani. Sőt több okoseleme is van. Az egyik annak segít, aki rosszullét esetén nem tud beszélni. Ő ilyenkor kis ikonokkal, képekkel, hang nélkül tud segítséget hívni, hiszen az applikáció pontosan meghatározza, hogy hol van az illető. Ha pedig minden jól megy, akkor heteken belül már arra is képesek leszünk, hogy a hívó mobiltelefonjának kameráját is használjuk.

A Dívány interjúja Győrfi Pállal

 

(forrás: MTI, Dívány)

cimkék

hirdetés

Könyveink