2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött az SE a Vöröskereszttel

Az SE Egészségtudományi Kar a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezetével kötött együttműködési megállapodás keretében kredittel ismeri el hallgatóinak a szervezetnél végzett önkéntes munkát.

„Az ország és a régió vezető egyetemeként, világszinten is egyedülállónak számító orvos- és egészségtudományi szakegyetemként a Semmelweis Egyetemen fontosnak tartjuk, hogy intézményünkben ne csak felkészült, lelkiismeretes orvos- és egészségügyi szakembereket, de jó, a társadalmi problémákra érzékeny embereket is képezzünk” – fogalmazott dr. Merkely Béla a megállapodás ünnepélyes aláírása előtt. Hangsúlyozta, hogy az önkéntesség eszméje, motiválása az egyik fontos eleme a Magyar Vöröskereszttel most kötött együttműködésnek is. A Semmelweis Egyetem ennek értelmében lehetőséget biztosít, hogy a szervezet minél több rendezvénye és tevékenysége eljusson az egyetemi közönséghez, azokból pedig minél több Semmelweis Polgár vehesse ki részét. Az Egészségtudományi Kar az önkéntesség ösztönzése érdekében az oktatás terén is összefog a Magyar Vöröskereszttel: ennek keretein belül kredittel ismeri el hallgatóinak a szervezetnél végzett önkéntes munkáját. Ezen felül tájékoztató órákkal, szervezett programokkal is együttműködnek a jövőben. Az oktatás mellett további közös munkára törekszünk a tudományos kutatások, valamint a laikusoknak szóló egészségfejlesztési előadások, programok szervezése terén is – sorolta a megállapodás részleteit a rektor.

„Stratégiai együttműködésünk célja, hogy a Vöröskereszt által képviselt önkéntesség, segítőkészség és humanizmus még inkább teret nyerjen intézményünkben” – húzta alá, felidézve, hogy mindezek egyébként is a Semmelweis Polgárok „vérében vannak”: az intézmény több mint 250 éves története során számtalanszor bizonyította áldozatkészségét, legutóbb a koronavírus-járvány esetén is. A pandémia alatt hallgatóink élen jártak a szűrések, a védőoltások terén, de tanulmányaik mellett, önkéntes formában segítettek a betegágyak mellett is – emlékeztetett. Elmondta, az együttműködéssel példát is szeretnének mutatni.

Az együttműködés révén a hallgatók betekintést nyerhetnek majd olyan, a társadalom egészét érintő, fontos területek munkájába, mint például a véradás szervezése, az elsősegélynyújtás, a szociális segélynyújtás, az otthonápolás, a civil társadalom egészségnevelése, továbbá a fiatalok élet,-és egészségvédelme. Mindemellett leendő egészségügyi szakemberként megismerhetik és megtapasztalhatják az önkéntes munka társadalmi jelentőségét is.

Buncsik Ildikó, a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezetének igazgatója arról beszélt, ha valaki az egészségügyet választja szakmájául, az nemcsak egy munkahelyet, hanem egy hivatást is választ, ami az élete minden területén elkíséri. Kiemelte, hogy a szervezet 150 éves múltja alatt mindig szoros kapcsoltban állt az egészségüggyel. Hangsúlyozta azt is, hogy a náluk dolgozó önkéntesek nem működhetnének megfelelő szakmai irányítás, szakmai együttműködő partnerek nélkül, ugyanakkor a szakmaiság mellett kiemelten fontosnak nevezte az emberiességet is. Reményét fejezte ki, hogy a most megkötött együttműködés kölcsönös előnyökkel jár majd mindkét fél számára.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink