2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Együtt ünnepelt a nyíregyházi kórház és a bohócdoktorok

Tizenöt éves együttműködését ünnepli idén a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórházának gyermekosztálya, az évforduló alkalmából hétfőn bohócdoktorok látogatták végig a gyógyintézményben fekvő gyerekeket.

Mattyasovszky-Zsolnay Bence, az alapítvány ügyvezető igazgatója levélben üdvözölte az esemény alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón megjelenteket, megemlítve, hogy az utóbbi években három tehetséges művésszel bővült az északkelet-magyarországi régióban dolgozó bohócdoktorok száma.

Gelencsér Tünde, az alapítvány művészeti vezetője arról beszélt, jókedvet, derűt és játékosságot visznek magukkal a bohócdoktorok a kórházakba, ahol megpróbálják a gyerekek számára sokszor ijesztő atmoszférát megváltoztatni és elviselhetőbbé tenni számukra a kórházi létet. A bohóc lényege, hogy ezeket a pozitív energiákat próbálja játékhelyzeteken keresztül aktivizálni, bevonva azokba a gyerekeik mellett lévő szülőket is, mondta a művészeti vezető.

Szűcs Attila, a gyógyintézmény főigazgatója megköszönte az együttműködést az alapítványnak, és sikertörténetnek nevezte az elmúlt tizenöt éves közös munkát.

A test gyógyítása közben a lélekről sem feledkezhetünk meg, a pozitív hangulat a gyógyulást segíti a betegeknél, fogalmazott a főigazgató, megjegyezve, a nyíregyházi kórház gyermekosztályán 115 ágyon zajlik a gyógyítás.

A sajtótájékoztató után nyilvános bohócdoktori vizitet tartottak a gyermekosztályon.

A bohócdoktori tevékenységet Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány honosította meg, melyet 1996-ban alapított az osztrák Rote Nasen szervezet. A színészi és pszichológiai háttértudással rendelkező, speciálisan képzett bohócdoktorok országszerte tizenhat kórház gyermekosztályait látogatják heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal vannak jelen idősotthonokban, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben - olvasható az alapítvány honlapján.

A közhasznú minősítéssel rendelkező szervezet az elmúlt negyedszázad során több mint 430 ezer beteg gyermekhez, illetve több ezer idős emberhez vitte el műsorát.

Telenkó-Oláh Tímea és Takács Dániel, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai a bohcdoktori vizitet tartottak a nyíregyházi Jósa András Kórház gyermekosztályán (Fotó: MTI/Balázs Attila)
Telenkó-Oláh Tímea és Takács Dániel, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai a bohcdoktori vizitet tartottak a nyíregyházi Jósa András Kórház gyermekosztályán (Fotó: MTI/Balázs Attila)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink