2025. október. 21., kedd - Orsolya.
hirdetés
hirdetés

Egyedülálló egészségmegőrzési program

Nagyszabású gyermekegészségügyi kezdeményezés indult Dél-Alföldön, első fázisában a békés megyei Szarvason. A szervezők azt az ambiciózus célt tűzték ki, hogy fordítsanak a következő generációk egészségügyi kondícióján.

A program elindítója a Szarvasi Mozzarella, szakmai partner pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A gyerekek egészséges táplálkozását felmérő kutatásban eddig 3 szarvasi általános iskola tanulói, 8 és 15 év közötti fiataljai vettek részt. A kitöltők körülbelül fele-fele arányban fiúk és lányok, a 15 kérdést tartalmazó papír alapú kérdőíveket tanári felügyelet mellett, tanítási órán töltötték ki a diákok, amelyeket aztán az MDOSZ értékelt ki.

„A gyerekek nagyon jól tudják, hogy a tej és tejtermékek, például a sajtok az elsődleges kalcium- és vitamin-forrás” – mondja Kanizsárné Vaskó Nikolett dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által a programba delegált szakember. „E jó hír ellenére természetesen van tennivaló” – tette hozzá a szakember. A Mozzarella Kommandó fantázianévvel elindult program az idei évben kísérleti jelleggel kezdte meg működését. Ifj. Rohony Miklós, a program elindítója, egyben a Szarvasi Mozzarella Kft. marketing vezetője úgy nyilatkozott, hogy „idén csak Szarvason indultunk a programmal, 3 iskolát látogattunk meg. Mi nagyon elköteleztük magunkat emellett a jó ügy mellett, ám nem tudtuk, hogy milyen lesz a fogadtatás, hogy az, amit elképzeltünk, működhet-e. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy igen, ezért 2019-ben tovább folytatjuk a programot már más városokat is bevonva”.

A kezdeményezés lényege, hogy egy előre kijelölt napon, 1-1 tanítási óra helyett a gyerekek előadást hallgatnak a táplálkozásról, amelyet az MDOSZ szakembere tart részükre. Mindemellett ezen a napon az iskolai menzán az ételt is lecserélik, a gyerekek speciális menüt fogyaszthatnak. Ugyanekkor töltik ki a papír alapú kérdőívet is, amely a sajtfogyasztáson keresztül vizsgálja a korcsoport egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteit és szokásait.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy a 8-15 éves korosztályú gyerekek, mennyire vannak tisztában a sajtok és a tej egészségre gyakorolt hatásával.” – mondta el ifj. Rohony Miklós. Az első kérdőíves adatfelvétel tavasszal volt 2 iskolában; ekkor a gyerekek az előadás után töltötték ki a kérdőívet. Ősszel viszont csak 1 iskolában tartottak Mozzarella Kommandó napot, ahol az előadást megelőzően válaszoltak a kutatási kérdésekre. A két adatfelvétel eredményeinek összevetése alapján a mintegy 1000 gyerek döntő többsége tisztában van azzal, hogy a tej és a sajtok fontos vitamin források. A második adatfelvételnél azonban kiderült, hogy a megkérdezettek közel 10%-a C-vitamin forrásaként is megjelölte a tejet. Ugyancsak érdekes visszajelzés az, hogy a „Karikázd be a tejterméket” feladatnál mindkét alkalommal érkeztek válaszok a tojásra, tésztára, és a teljes kiőrlésű zsemlére is.

A trappista sajt a leggyakrabban kóstolt sajtféle, a második helyen a mozzarella áll. Érdekes sorrendet hozott a fogyasztási rangsor is: a gyerekek leggyakrabban szendvicsben eszik a sajtot, dobogós a „pizzák tetején” és az „önmagában” válasz is. És az adatok szerint a rántott sajt kirobbanthatatlan a magyar gasztronómiából, ugyanis a megkérdezett gyerekek negyedik legtöbbször említett sajtfogyasztási formája a rántott sajt (több mint 60%), ötödik lett kicsivel kisebb volumennel a sajtos ízesítésű chips.

Az eredmények alapján a gyerekek hetente néhányszor esznek sajtot. Azt is helyesen tudta a többség, hogy naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene elfogyasztaniuk. Az is pozitívum továbbá, hogy a gyerekek tudták, hogy 1 dl tejben annyi kalcium van, mint 1-2 szelet sajtban.

Az eredmények azt is mutatják, hogy a helyes válaszok többsége összefüggésben van a gyerekek életkorával is, ugyanakkor valamennyi korcsoportban a többség (70%) helyesen tudta mi az a tejcukorérzékenység. Ugyanez a pozitív fölény mutatkozott meg abban is, hogy a „light” felirat mit jelent a csomagoláson.

Továbbá ismert volt a gyerekek többsége számára, hogy a teljes értékű fehérje forrás miatt szükséges fogyasztani a tejtermékeket.

Abban viszont már markáns különbség jelentkezett, hogy mit érdemes figyelni a csomagoláson, ha sajtot vásárolunk: míg az első csoport a tartósítószerre és cukortartalomra, addig a második csoport a só- és zsírtartalomra szavazott.

A kezdeményezés legfontosabb üzenete számunkra az, hogy a gyerekek egészséges életmódról és táplálkozásról szóló edukációjára szükség van” – összegezte a program eddigi tanulságát ifj. Rohony Miklós.

(forrás: MDOSZ)
hirdetés

Könyveink

  • learn more Odú vagy kelepce?

    Hogy kik is vagyunk, mit akarunk az élettől és mi a szerepünk a világban, azaz identitásunk, mindegyikünk számára fontos kérdés. Valódi önmagunk...

  • learn more Discoveries in Gastroenterology

  • learn more Pszichiátria - másképp

    A szerző mindazoknak ajánlja könyvét, akik kapcsolatba kerültek a pszichiátriával, akár mint vizsgázók, akár mint terapeuták. A könyv...

  • learn more Híres magyar orvosok IV.

    A szerzők az 1500-as évektől napjainkig közel 30 kiválóságot mutatnak be életútjukon, munkásságukon és társadalmi szerepükön keresztül. Az...

  • learn more Motivációs interjú a klinikai gyakorlatban

    Nagyszerű könyv mind a tapasztalt szakemberek, mind a kezdő klinikusok számára. Klinikusként gyakran kerülünk olyan...

  • learn more Sportélettani kislexikon

    A sportélettan a sportnak és általában az emberi test mozgásainak az életfolyamatokra gyakorolt hatásaival, és a teljesítőképesség lehető...

  • learn more Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata

    A HGYE és a PharmaMedia gondozásában készült "Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata orvosi kézikönyv" egyedülálló ezen...

  • learn more Infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

    Az „Infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben” című könyv egy olyan hiánypótló mű,...

  • learn more Szemészet

    Napjainkban új kihívások várnak a szemésztársadalomra. A népesség elöregedésével nő az időskorban előforduló szembetegségek száma. A 80 éven felüli lakosság...

  • learn more Mi is emberek vagyunk

    A húsz interjút és egy szívinfarktus személyes történetét tartalmazó könyv orvosok nyilatkozatai alapján mutatja be a száz sebből vérző magyar...

  • learn more A placebo-válasz

    „A placebo-jelenségről sok mindent gondolnak az emberek, még a szakemberek is, ami lehet ugyan igaz is, de nem úgy, nem azért és nem akkor! Ebből a könyvből...

  • learn more Az agyvelő boncolása

    Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

  • learn more Tükröm, tükröm...

    Ha a tükör nem, ez a könyv megmondja, hogy a problémáink elől, önmagunk elől nem tudunk elmenekülni. A Zsigmond Márta-médiadíjas újságíró, költő és...

  • learn more Kisklinikumi szakismeretek

    Fejezetei a különféle betegségben szenvedők ápolását mutatják be betegségtípusonként, jól áttekinthető, tagolt formában, amely...

  • learn more Experimentally-Induced Paw Oedemas in Mice

    This monograph is the first one to give a general survey of the different mouse paw inflammation models. The first chapters deal...

  • learn more Visszhang - Lengyel Mária élete

    A kötet a magyar echokardiográfia nagy alakja, dr. Lengyel Mária emberi és hivatásbeli portréját jeleníti meg a hitves, a barátok és a...

  • learn more A születéstől az élhető filozófiáig

    Bagdy Emőke Professzor asszony ajánlásából az NKA pályázati támogatásához: Tornyossy Mária könyve nagy tapasztalatú...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more Pszichiátriai interjú a klinikai gyakorlatban (3. kiad.)

    A könyv a Magyarországon 2010-ben megjelent kiadvány bővített, aktualizált kiadása, ami Amerikában az...

  • learn more A csontritkulásról - Patika Magazin könyvek

    Hogyan működik a csontszövet? Mik a csontritkulás rizikófaktorai? Mennyire meghatározó a gyermekkor, és mire kell...