2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Demens szeretteikről gondoskodókat is felkészítenek az ápolásra

Megkapta a svéd királyné által alapított StiftelsenSilviahemmet akkreditációját a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Ördögárok utcai idősek otthona. Ezzel létrejöhet egy olyan trénercsapat, amely nemcsak egészségügyi dolgozókat, hanem demens szeretteikről gondoskodó családtagokat is felkészít az ápolással járó feladatokra. A Johannita Segítő Szolgálat által elindított képzés hiánypótló, Magyarországon ugyanis 250 ezer ember küzd a betegséggel – a diagnosztizált betegek száma ráadásul várhatóan jelentősen emelkedik majd a következő évtizedekben.

A demenciával sem betegként, sem gondozóként nem könnyű megküzdeni. Nagy segítséget jelentene a családoknak, ha lennének olyan képzések, amelyeken megtanulhatnák, hogyan ápolják demens hozzátartozójukat úgy, hogy a beteg életminősége is javuljon, és a család is jobban viselje a gondozással járó komoly terheket – mondta Porcsalmy László, a Johannita Segítő Szolgálat elnöke. Magyarországon körülbelül 250 ezer ember él demenciával, az őket gondozó családtagokkal együtt majdnem egymillió embert érint a betegség. – Ennek ellenére itthon még mindig nehéz információhoz jutni a demens betegek gondozásáról. A svéd Stiftelsen Silviahemmet viszont közel két évtizede kínál ilyen képzést – emelte ki.

A Szilvia svéd királyné által 1996-ban által alapított szervezet egyedülálló oktatási programjával az egészségügyi és a szociális intézmények dolgozóihoz és demens betegek hozzátartozóihoz is eljut.

A Silviahemmet filozófiájának középpontjában maga a beteg áll, az ő szükségleteit veszi figyelembe, a meglévő képességekre összpontosít, támogatja az önrendelkezést és az aktív részvételt a mindennapi életben. A négy sarokkő a tünetek kontrollja, a család támogatása, a csapatmunka és a kommunikáció – magyarázta Porcsalmy László.

A Johannita Segítő Szolgálat kezdeményezésére tavaly szeptemberben a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Ördögárok utcai idősek otthonában indult el a demens betegek gondozását végzők képzése a magyar és a svéd johanniták forrásából, valamint kormányzati támogatásból. A svéd szervezet akkreditációját néhány nappal ezelőtt kapta meg a szeretetotthon, ezzel Magyarország lett a harmadik az európai országok sorában, amelynek van olyan intézménye, ahol a Silviahemmet korszerű elvei alapján gondozzák a demens betegeket.

Az akkreditáció ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy létrejöjjön egy magyar trénercsapat, amely tudását ápolóknak, szociális munkásoknak, diakónusoknak és a szeretteiket ápoló laikusoknak is továbbadhatja. A Johannita Segítő Szolgálat távlati tervei között az is szerepel, hogy svéd mintára nappali foglalkoztatót hoznak létre demenciával küzdő embereknek, akik szakszerű kezelést kapnának, és különböző foglalkozásokon vehetnének részt.

A demencia ugyanis egyre több embert érint: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint körülbelül 55 millió ember él együtt a betegséggel, amely negatív hatással van a memóriára és más kognitív folyamatokra, sőt az egyszerű, mindennapi feladatok elvégzését is megnehezíti vagy ellehetetleníti. A szakértők arra számítanak, hogy a betegek száma 2030-ra 78 millióra, 2050-re pedig 139 millióra emelkedik majd. Ami egyben azt is jelenti, hogy egyre többen ápolnak olyan családtagot, aki demenciával küzd – ők olyan munkát végeznek napi 24 órában, amely komoly mentális és fizikai terhek viselésével jár.

(forrás: SaltComm)
hirdetés

Könyveink