2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Csehországban egy állami egészségbiztosító maradna

A cseh egészségügyi miniszter 11 egészségbiztosítót szeretne értékesíteni a jelenlegi 12-ből, és a Reutersnek adott nyilatkozata szerint ebből 26 milliárd koronás bevétel származna. Tomas Julinek szerint az ország állami Általános Egészségbiztosítójából, a VZP-ből - amely egyébként az egészségbiztosítási piac kétharmadát uralja - állami részvénytársaságot hoznának létre.

A miniszter két hónappal ezelőtt a jövő év elejére ígérte az "egy állami, a többi magántulajdonban lévő" egészségbiztosítói rendszer működésének kezdetét Csehországban. Az összes egészségbiztosító részvénytársasággá alakul át - mondta el, hozzátéve: az Általános Egészségbiztosító tulajdonosa az állam lesz .

Julinek korábbi közlése szerint a biztosítókat árverésen fogják értékesíteni, s a magánosításból így befolyt összegeket az egyes biztosítók ügyfelei kapnák a biztosítónál vezetett számláikra. Ezt a pénz aztán az egészségügyi szolgáltatások finanszírozására kellene elkölteniük. A tárca számításai szerint egy-egy négytagú családra átlagban mintegy 10 ezer korona jutna.

Csehországban a kilencvenes évek eleje óta van több biztosítós rendszer. Az egészségügyi reform első szakaszaként januárban Csehországban bevezették a vizitdíjakat és a receptdíjakat, s fizetni kell a kórházi tartózkodásért és a mentőkért is. A miniszter a reformintézkedések miatt népszerűtlen kormánytag: májusban 12 százalék volt a támogatottsága.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink