2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Az USA egészségügye a legkevésbé hatékony

A Peterson–KFF adatai szerint „az Egyesült Államokban a legalacsonyabb a várható élettartam a nagy, gazdag országok között”, miközben az egy főre eső egészségügyi költségek 2022-től meghaladták a 12 500 dollárt, közli a piacesprofit.hu.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi költségek kiugróan magasak más országokhoz képest. A második helyen álló németeket 4600 dollárral előzik meg, miközben ott 3,2 évvel kedvezőbb a várható élettartam. A 12 legfejlettebb országban az egy főre jutó átlagos egészségügyi ellátási költség 6700 dollár, a várható élettartam pedig 82,2 év. A Peterson-KFF szerint 1980-ban az Egyesült Államokban még hasonló egészségügyi kiadások és várható élettartamok voltak, mint más országokban. A trendek azóta tértek el egymástól.

Mind az egészségügyi kiadásokat, mind a várható élettartamot számos társadalmi-gazdasági tényező befolyásolja. Például az Egyesült Királyságban vannak a legalacsonyabb költségek (5500 dollár) részben a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak köszönhetően. Ugyanakkor a japánok örülhetnek az egyik legmagasabb várható élettartamnak a világon (84 év), miközben az egy főre eső egészségügyi költségeik csak 5300 dollárra rúgnak. Ez a remek arány részben kedvező étkezési szokásaiknak köszönhető.

Alacsony vöröshús- és magas halfogyasztásuk révén a lakosság általános egészségi állapota jobb, mint más országokban.

A teljes információ

(forrás: Piac&Profit)
hirdetés

Könyveink