2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Az orosz orvosoknak tilos hőgutát diagnosztizálni?

Az orosz orvosoknak elbocsátás terhe mellett megtiltották, hogy "hőguta", vagy "túlhevülés" diagnózist állítsanak fel - írta az orosz livejournal honlapon Mamako felhasználói névvel bloggoló kórházi orvos vasárnap, de a moszkvai mentőszolgálat ügyeletes főorvosa cáfolta állítását.

A blogger szerint a mentőautókon csoportokban szállítják a hőgutát szenvedett, vagy túlhevüléstől rosszul lett idős embereket, de a mentősöknek és a kórházi orvosoknak megtiltották, hogy hőgutát, vagy túlhevülést állapítsanak meg, és tartózkodnak is ettől, mivel félnek az elbocsátástól.

Az orvos azt is leírta, hogy az elhunytak holttesteit a kórházak pincéiben álló testhelyzetben tárolják, a kórházi halottasház hűtői ugyanis már mind megteltek az egyetlen napra eső 65 halottal. Hozzátette, hogy máskor naponta átlagosan nyolcan halnak meg abban a kórházban, ahol dolgozik.

A hivatalos álláspont

A blog írója szerint mindez azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék a látszatot, hogy Moszkvában minden rendben van. Mamako úgy véli, a fővárosban azért nem hirdetnek ki rendkívüli helyzetet, mert ebben az esetben az egészségügyi dolgozóknak az ügyeletekért dupla díjat kellene fizetni. A környező Moszkvai területen már néhány napja rendkívüli helyzet van.

A moszkvai mentőszolgálat ügyeletes főorvosa az Eho Moszkvi rádió kérdésére cáfolta, hogy megtiltották volna a "hőguta" és a "túlhevülés" diagnosztizálását. Mint mondta, éppen ellenkezőleg: a moszkvai hatóságok minden nap összesítést kérnek, egyebek között az ilyen esetekről is.

Az Interfax hírügynökség igazságügyi forrásokból szerzett értesülése szerint júliusban 29,7 százalékkal többen haltak meg a fővárosban, mint tavaly ebben a hónapban. Orvosok magyarázata szerint a tartós hőség és a levegő szennyezettsége különösen a szívbetegek és a krónikus légúti megbetegedésekkel küszködők körében szed áldozatokat

A hivatalos források szerint a helyzet javul: a városban, ahol a legtöbb lakásban nincs klímaberendezés, 123 légkondicionált terem nyílt meg azok számára, akik menekülni akarnak a szmogtól. Vasárnapra virradó éjszaka csökkent a levegő mérgezőanyag-tartalma - bár még mindig a megengedett érték többszöröse -, az eddigieknél hatékonyabban oltják és sok helyen sikerült jelentősen visszaszorítani az erdő- és tőzegtüzeket.

Megdőlt a 130 éves abszolút rekord

A meteorológusok pénteken még keddre jósolták a nyugati, majd az északnyugati szél feltámadását, amely eloszlatja majd a füstködöt, vasárnap azonban azt közölték, hogy jövő hét közepe-vége előtt nincs remény erre.

A Moszkvában uralkodó rendkívüli hőség idén eddig 20 korábbi rekordot döntött meg, és a mérések 130 évvel ezelőtti kezdete óta mért abszolút rekordot is felállított 38,2 Celsius-fokkal, de a meteorológusok szerint ez is megdőlhet bármelyik pillanatban.

hirdetés

Könyveink