2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja

Az érintett anyák kérdéseire, testi-lelki nehézségeire igyekszik felhívni a figyelmet az idén ötéves Császárvonal.

„Kicsit unalmas már ez a császáros téma! A csapból is ez folyik, mást nem látni, csak a császárosok írkálnak, hogy nekik milyen nehéz.”/ „Kit érdekel, ki hogyan szül, a lényeg, hogy minden rendben legyen.”/ „Rohadt unalmas, hogy a császáros anyák sírnak. Ettől lesz annyi trauma, hogy telesírjátok a netet!” – csak néhány azok közül a kommentek közül, amelyek különféle cikkekre érkeztek a közösségi média felületein, és valamilyen hasi szüléssel összefüggő témát dolgoztak fel az elmúlt egy évben.

Pedig nincs hova várni és tovább tabusítani a császármetszések valóságát: a 40 százalékos császárarány mellett beszélnünk a hasi szülésről. Nő az érintettek száma, miközben az ellátórendszerben továbbra is elégtelen az információátadás, a műtétek előtt és után. A felépüléssel kapcsolatos tudnivalók tudatosítása általában megakad a korai sebkezelésnél, míg a hosszú távú, egészséget érintő kérdéseikkel nem ritkán magukra maradnak az anyák. Ez derül ki az immár harmadszor útjára bocsájtott, Császárvonalas, nem reprezentatív kérdőívből is.

„A kérdőívet kitöltők több, mint felének van valamilyen császármetszéssel összefüggő panasza: a kötényhas mellett a leggyakrabban a sokféle, heggel kapcsolatos problémát említik az anyák, a behúzó, érzéketlen, túlérzékeny hegvonaltól kezdve a hasűri összenövéseken és a hegsérven át az esztétikai problémákig. Csaknem 20 százalék válaszolt úgy, hogy lelki, pszichés hozománya is van az életében a hasi szülésnek. Az érintettek egyébként elsősorban nem a műtét miatt traumatizálódnak, hanem a kiszolgáltatottság, az információhiányból fakadó bizonytalanság, a kórházi bánásmód, a nem megfelelő kommunikáció és a babák szeparációja miatt” – magyarázza a Császárvonal alapítója, Rákosi Dóra, gyógytornász.

A császármetszés – akár tervezett, akár sürgősségi –, a szervezetnek nagy kihívás, és egy császáros édesanyának vitathatatlanul több segítségre van szüksége, más ütemű a regenerációja is egy hüvelyi szüléshez képest. „Megdöbbentő volt látnunk az idei kérdőívünkből, hogy a megkérdezettek 56,7 százaléka azt nyilatkozta: nem igazán kapott tájékoztatást már a gyermekággyal kapcsolatban sem, a későbbi, kb. a 3. hónapot követő időszakról pedig 84,8 százalék vallotta úgy, hogy érdemi információ nélkül maradt. Pedig ezek az anyák, kicsit kilátva a kezdeti nehézségekből, ekkor jutnak el fontos, az életminőségüket érintő kérdésekhez. Mit sportolhatnak? Normális-e, hogy a hasuk nem húzódott vissza? Miért fáj a hegük torna közben? Lehet-e valamit tenni, ha nem szépen gyógyult a hegük? Miért fáj a szex császár után?” – sorjázza a leggyakoribb kérdéseket a szakember. Mint Dóra mondja, a növekvő igényeket kiszolgálva a Császárvonal zárt facebookos csoportjában is 5 éve ezért is igyekeznek több tucatnyi szakértővel segíteni az érintetteket, betegutakat mutatni, és irányt mutatni. Üzenetük egyszerű: van segítség, senki nem marad egyedül és magára kérdéseivel.

Társadalmi felelősségvállalás

Az infóhónap kapcsán a Császárvonal az összes hazai szülészetnek és a Magyar Védőnők Egyesületének is elküldi azt a bárki számára elérhető, ingyenesen letölthető, és változatlan formában terjeszthető, nyomtatható PDF-et, ami a császármetszés utáni regenerációról, felépülésről szól. Ez kifüggeszthető a posztoperatív őrzőkben, PIC-eken, odaadható az anyáknak hazabocsájtáskor, a gyermekágyi időszak alatt. Mindemellett az ingyenes Császárvonal applikáció (Android/iOS) továbbra is letölthető az alkalmazásboltokban, és a https://csaszarvonal.hu folyamatosan bővülő, szakértőkkel, közérthető cikkes adatbázisa is növekszik. Ha az anyák tudnak ezekről, könnyebben veszik egy akár váratlan műtét akadályait, kevesebb a trauma is, kisebb a kiszolgáltatosság.

Marge-zene & #szívetahasra

A csapat a követőivel készített egy táncos flashmobot is Marge (szintén érintett, császáros énekesnő) egyik dalára. A flashmobhoz kapcsolódóan várják a #szívetahasra hashtaggel a személyes érintettségű fotókat, videókat, beszámolókat a közösségi média felületein: a hasra helyezett két tenyérrel szívet formázva a fókuszt így a hegek, az érintettek is megkapják. „Császárral szülni többé nem tabu. A rengeteg kérdés igenis feltehető, a gyors és informatív válaszon túlmutató segítség pedig elérhető a várandósság előtt, alatt és után is. Mert van egy közösség, ahol mindenki érti a másik gondolatait, panaszait, amiből erőt kovácsolunk. Nem egyedül, hanem a Császárvonal segítségével. Együtt!” – mondja Marge a kezdeményezés 5. születésnapja és az áprilisi infóhónap kapcsán.

(forrás: Császárvonal)
hirdetés

Könyveink