2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Amerikai jelentés az mpox-ról

Az áldozatok közel 90 százaléka színesbőrű férfi, csaknem felük pedig immunhiányos állapotú volt, közli az InfoStart.

Az Egyesült Államokban 30 235 embernél diagnosztizáltak mpox-ot, korábbi nevén majomhimlőt 2022 májusa és 2023 márciusa közt. Harmincnyolc haláleset kapcsolódott a betegséghez; közülük 36 férfi volt, 33 színes bőrű férfi. Az elhunytak átlagéletkora 34 év volt, írja a CNN a CDC jelentése alapján.

Az mpox szoros érintkezés útján terjed, bárkit megfertőzhet. A mostani járvány során a fertőzések többnyire meleg, biszexuális, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében fordultak elő, emlékeztet a lap, jelezve: a kórházban kezelt esetek java kezeletlen HIV-fertőzéssel, immunhiányos állapotban igényelt orvosi felügyeletet. A legtöbb halálos áldozat azonnali kezelést és intenzív ellátást kapott, közel egynegyedüknél ugyanakkor a diagnózis felállítása és a kezelés között három-hét hét telt el, ketten pedig nem kaptak semmilyen kezelést mhimlőre.

2022 májusa és decembere között az Egyesült Államokban 723 112 ember kapta meg az mpox elleni vakcina első két adagját, az adagok 89,7 százalékát férfiaknak adták be. "Az oltási arányok további növelése és az mpox előfordulásának csökkentése érdekében valamennyi faji és etnikai csoport körében az egyenlőségen alapuló oltási stratégiák folyamatos végrehajtására van szükség", áll a jelentésben, amely szerint április 12-ig 42-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma Amerikában.

Fotó: AdobeStock-archív
Fotó: AdobeStock-archív

(forrás: Infostart)

cimkék

hirdetés

Könyveink