2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Állatról emberre terjed a madárinfluenza

Megerősítették a madárinfluenza vírus tehénről emberre történő átadását az Egyesült Államokban, közli az Index.

A 2020 óta világszerte terjedő magas patogenitású madárinfluenza A (H5N1) vírus egy tehénről egy tejtermelőre terjedt át az Egyesült Államokban, ami a vírus első megerősített, tehénről emberre történő átadása – írja a ScienceAlert nyomán a lap. A fertőzést még idejében megállították, a vírus így kimerült szemgyulladásban, és nem okozott felső légúti megbetegedést. Így kisebb az esélye annak, hogy másra is átterjedt, ha egyáltalán lehetséges még az emberről emberre való átvitel.

A madárinfluenza csak nemrégiben terjedt át baromfiról a haszonállatokra az Egyesült Államokban, ami némileg meglepte a szakértőket, mivel ez volt az első alkalom, hogy a magas patogenitású madárinfluenzát tejelő szarvasmarháknál mutatták ki. A megfertőződött mezőgazdasági dolgozó 2024 márciusának végén a jobb szemében bőrpírról és kellemetlen érzésről számolt be. Bár nem érintkezett madarakkal vagy baromfival, tehenek vették körül – amelyek közül néhányan a betegség jeleit mutatták.

A tejelő teheneket és a velük kapcsolatba kerülő személyeket ezentúl szigorúbban ellenőrzik. Az Egyesült Államokban ez a vírus okozta második emberi megbetegedés, azonban emberről emberre történő átvitelt még sehol sem észleltek. A dolgozó mintájában azonosított vírus olyan változást (PB2 E627K) mutatott, amely összefüggésbe hozható az emlős gazdatestekhez való vírusadaptációval, és amelyet korábban a HPAI A(H5N1) vírusokkal és más madárinfluenza A vírus altípusokkal fertőzött emberekben és más emlősökben is kimutattak – írják a CDC és Texas állam egészségügyi hatóságának munkatársai a tanulmányukban.

A teljes információ

Ryan McGuire képe a Pixabay-en
Ryan McGuire képe a Pixabay-en

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink