2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Alapítványi tulajdonba kerülhetnek a kórházak

Alapítványi tulajdonformában működtethetnék kórházaikat a romániai önkormányzatok; egyebek mellett ezt javasolja az új egészségügyi kerettörvény első fejezete, amelyet pénteken bocsátott közvitára a bukaresti egészségügyi tárca.

Kinizsi Zoltán, a romániai egészségügyi miniszter sajtószóvivője elmondta: az új tervezetből kivették a kórházak privatizálásának lehetőségét. Sokan ugyanis attól tartottak, hogy a magántulajdonba kerülő kórházakat könnyen csődbe vihetik, vagy azok csak a tehetősebbeknek nyújtanak majd egészségügyi szolgáltatásokat.

Az egészségügyi kerettörvény tervezetének decemberben közzétett előző változata a szakma egy részének elutasításába ütközött, mert az elnöki hivatal által kidolgozott reformkoncepció a szolgáltatások többségét és az egészségügyi biztosítást is piaci alapokra helyezte volna. A sürgősségi szolgáltatások privatizálását ellenző Raed Arafat államtitkár-helyettes januárban nyilvános vitába keveredett emiatt Traian Basescu államfővel, majd a népszerű palesztin orvos távozása miatt kirobbant, hetekig tartó utcai tüntetések februárban Emil Boc miniszterelnök lemondásához vezettek.

A mostani törvénytervezet az elnöki hivatal és az egészségügyi minisztérium szakembereinek közös munkája: köztes megoldást javasol a kórházak működtetésére. Az új tervezet lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok alapítványi tulajdonformában működtessék kórházaikat, ami szerinte sokkal nagyobb mozgásteret jelente számukra. Könnyebb lenne megoldást találni a krónikus szakemberhiányra, mert az alapítványi kórházakra már nem vonatkozna a költségvetési szféra mozgásterét 2010 óta lebénító létszámstop. A bérpolitikában sem lennének megkötöttségek, tette hozzá Kinizsi.

A tervezet szerint a romániai kórházaknak lehetőségük nyílik költségtérítéses egészségügyi szolgáltatások biztosítására, ami többletjövedelmet jelentene számukra. A minisztérium illetékesei szerint ezáltal a helyi közösség, az üzleti szféra, szerepet vállalhatna a kórházak fenntartásában. A tervezet lehetővé tenné, hogy a kórházi orvosok a magánszférában is dolgozzanak, és ehhez már nem lesz szükség a szaktárca külön engedélyére.

Románia februárban arról egyezett meg a nemzetközi hitelintézetekkel, hogy júniusig véglegesíti a közegészségügyi kerettörvény új változatát, és őszig lezárja annak közvitáját. A politikai elemzők szerint azonban nincs sok esély arra, hogy a társadalmi feszültségeket okozó jogszabályt a román törvényhozás jelenlegi összetételében, még a novemberi parlamenti választások előtt elfogadja.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink