2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A szúnyogok rejtélyes eltűnése

Afrika egyes részein most gyakorlatilag nincsenek maláriát terjesztő szúnyogok; eltűntek, de a tudósok nem találnak magyarázatot a jelenségre.

A számadatok szerint egyes szúnyogellenes módszerek, például az ágy hálóval való befedése jelentősen befolyásolja a malária előfordulását a fekete-afrikai országokban.

A Malaria Journal egyik közleménye szerint azonban most olyan területekről is eltűntek a szúnyogok, ahol nem alkalmaztak ilyen módszereket. A szerzők nem tudnak választ adni arra, hogy a szúnyogok kipusztultak-e vagy megújult energiával fognak visszatérni.

Számos országból – Tanzániából, Eritreából, Ruandából, Kenyából és Zambiából – egyöntetűen olyan hírek érkeznek, hogy drámai gyorsasággal csökken a malária előfordulása.

Egyes kutatók ezt a hatékony szúnyogellenes beavatkozásoknak tudják be, elsősorban a rovarirtóval átitatott ágyhálóknak. De dán és tanzániai kutatók egy csoportja azt állítja, hogy ez a magyarázat nem helytálló. Több mint 10 éve gyűjtik be ezeken a területeken a szúnyogokat, és megszámolják a csapdába esett rovarokat. 2004-ben még több mint 5000 szúnyogot ejtettek foglyul a csapdáik, míg 2009-ben csupán 14-et.

És még ennél is figyelemreméltóbb, hogy a csapdákat olyan falvakban helyezték el, amelyekben nem használtak ágyhálókat.

Más tudósok azt a lehetőséget vetették fel, hogy a szúnyogok számának csökkenését a klímaváltozás okozta. Az esőzések mintázata az utóbbi években Tanzániában jóval kaotikusabb volt, mint korábban: az esőzések sokszor nem az esős évszakra estek. Azt feltételezik, hogy ez megzavarhatta a szúnyogok természetes fejlődésének menetét.

Dr. Dan Meyrowitsch, a vizsgálat vezetője, a Koppenhágai Egyetem professzora azonban nincs meggyőződve arról, hogy ez a megfelelő magyarázat a szúnyogok extrém megkevesbedésére. Mint mondta, a szúnyogok számát a kaotikus esőzések csökkenthették ugyan, de ilyen drámai hatást – a szúnyogok gyakorlatilag teljes eltűnését – aligha válthatták ki. Szerinte hihetőbbnek látszik, hogy valamilyen vírus- vagy gombafertőzés irtotta ki a szúnyogokat.

A kutatók nem tudják, visszatérnek-e majd a szúnyogok ezekre a területekre. Ha igen, akkor a legnagyobb veszélyben azok a kisgyerekek lesznek, akik születésüktől fogva, 5–6 éve nem voltak kitéve szúnyogcsípéseknek, és így nem találkoztak a malária kórokozójával. Az expozíció hiánya miatt bennük semmiféle védettség nem alakul ki. „Ha ismét megjelennek a szúnyogok – és én azt hiszem, ez fog történni –, akkor a kialakuló maláriajárvány többeket fog érinteni, és nagyobb lesz a halálozás is, főleg a kisgyerekek körében” – mondta Meyrowitsch professzor.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink