2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

A magyar egyetemisták közel fele próbált már valamilyen drogot

Többet is isznak, mint a 18–34 éves korosztály átlaga, ugyanakkor a cigaretta kevésbé népszerű köreikben – derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem által készített reprezentatív felmérésből, amelyről a tobaccomagazin.hu közöl részleteket.

A kutatást Elekes Zsuzsanna, a Corvinus egyetemi tanára vezette, célja pedig az volt, hogy feltérképezzék a fiatalok rizikómagatartását. Ennek érdekében a HUN-REN Társadalomepidemiológiai Kutatócsoport 1385 egyetemi hallgatót kérdezett meg 2022-ben, fele-fele arányban lányokat és fiúkat, fővárosiakat és vidékieket.

A kutatás eredményei alapján a dohányzás kevésbé népszerű a megkérdezettek körében az átlagnépességhez képest. A résztvevők 43,6 százaléka állította, hogy fogyasztott dohányterméket a kérdést megelőző héten, és csupán 17,9 százalékuk füstöl rendszeresen. Ehhez képest 2019-ben a KSH adatai szerint Magyarországon az átlagosan napi dohányzók aránya 24,5 százalék volt. Érdekesség, hogy az egyetemisták körében továbbra is a hagyományos cigaretta a legnépszerűbb, míg az e-cigarettát és a hevített dohánytermékeket kevesebben kedvelik közülük, írja a lap.

A kutatás megállapította, hogy az egyetemisták átlagosan kétszer annyi alkoholt fogyasztanak, mint egy átlagos fiatal. A hallgatók egyharmada ezenfelül heti rendszerességgel fogyaszt valamilyen italt, kifejezetten a fiúk. A tanulmány összefoglalója szerint a hallgatók körében a legnépszerűbb ital a sör és a bor, míg a tömény nem dominál.

Az adatok szerint az egyetemisták 45,3 százaléka válaszolta azt, hogy kipróbált már valamilyen drogot. Ezek körül a leggyakoribb a kannabisz (36,3 százalék), ezt követi az orvosi recept nélkül bevett altató vagy nyugtató (14,3 százalék), majd harmadik helyen az ecstasy áll (8,2 százalék). A kannabiszfogyasztás több mint 3,5-szer elterjedtebb az egyetemisták körében a 18–34 éves korosztály egészéhez képest. A kutatás azt is kimutatta, hogy gyakrabban fordul elő a kábítószer-használat azon egyetemisták között, akik a tanulás mellett dolgoznak is.

Çiğdem Onur képe a Pixabay-en
Çiğdem Onur képe a Pixabay-en

(forrás: Tobacco)
hirdetés

Könyveink