2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A Leopoldina tagjává választották Karikó Katalint

A Leopoldina, a Német Természettudományos Akadémia (Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina) tagjává választották Karikó Katalin biokémikust, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorát, közölte honlapján a felsőoktatási intézmény pénteken.

A Leopoldina honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin jelentősen hozzájárult azokhoz az alapkutatásokhoz, amelyekre a mai mRNS-technológia épül. A magyar-amerikai idegkutató és biokémikus korán felismerte a szintetikusan előállított mRNS-ben rejlő lehetőségeket az immunológiai és onkológiai betegségek terápiájában, valamint a vakcinafejlesztésben. A BioNTech korábbi vezető alelnökeként jelentős szerepet játszott a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

Karikó Katalin Halléban, a Leopoldinán tartott szerdai előadásban az mRNS-technológia daganatkezelésekhez szükséges terápiás fehérjék előállításában való alkalmazásával kapcsolatos jelenlegi kutatásairól számolt be.

A Leopoldinát 1652-ben alapították Academia Naturae Curiosorum elnevezéssel, akadémiai rangra I. Lipót császár emelte 1677-ben. A társaság 1670-ben kezdte megjelentetni folyóiratát, amely az egyik legrégebbi tudományos újság. Az akadémia tagja volt mások mellett Johann Wolfgang von Goethe, Charles Darwin, Marie Curie, Albert Einstein és Niels Bohr is.

Karikó Katalin április 15-én a "tudomány Oscar-díjának" is nevezett Breakthrough Prize-t vehette át Hollywoodban.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink