2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

A legtöbb amerikai vidéki kórházban nincs szülészet

Az Egyesült Államokban a vidéki kórházak több mint felében bezárt a szülészet, és további 600 kórházban inog az ellátás, közli a VG.

A vidéki Amerika szülészeti ellátása válsághelyzetben van és azonnali beavatkozást igényel, írja a The Center for Healthcare Quality and Payment Reform (CHQPR) nevű szakpolitikai intézet elemzése nyomán a lap.  A bezárások oka a szülészeti osztályok fenntartásának magas költsége. Ugyanis a szülészeti szolgáltatásokat nyújtó kórházakban a hét minden napján, napi 24 órában kell az ellátást jól képzett személyzettel biztosítani, beleértve a nővéreket és a szülésznőket is. Viszont a szülészorvosok egyre kevésbé hajlandóak elvállani a sok éjszakai és hétvégi ügyeletet, emiatt a kórházaknak további orvosokat, esetleg külsős szolgáltatókat kell szerződtetniük.

Az Egyesült Államokat sújtó országos egészségügyi munkaerőhiány miatt folyamatosan nőnek a szakorvosok megtartásának költségei, és különösen nehéz szülészeket találni. A csapda az, hogy a kórházak a szülések után kapják a pénzt, amiből fedezniük kellene a klinikusok meg a személyzet bérét. Mivel a szülések száma csökken, így alacsonyabb a költségtérítés, ezért a vidéki kórházaknak nincs más lehetősége, mint a bezárás.

A CHQPR tanulmánya kiemeli: a világ fejlett államai közül az Egyesült Államokban a legmagasabb a csecsemők és az anyák halálozási aránya. A szakértők szerint a hagyományos ügyeleti modell egyre kevésbé életképes, ezért új személyzeti és díjazási modelleket kell kidolgozni, amelyekkel  a kórházak képesek lesznek toborozni és megtartani szakszemélyzetet. Emellett változtatni kell a finanszírozáson is, csak úgy lehet életben tartani a kisebb intézmények szülészeteit, ha nemcsak az elvégzett beavatkozások után kapják meg a térítést, hanem a kapacitás fenntartásáért, a készenlétért is.

cimkék

hirdetés

Könyveink