2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A Covid-babáknál már jelentkeznek a gondok

A koronavírus-járvány nem múlt el nyomtalanul, ezt pedig a Covid-babák bizonyítják, írja az Index nyomán a Napi.hu.

A járvány óta nagyobb számban jelennek meg az ellátórendszerben olyan szülők, akik általános nevelési kérdésekben, illetve regulációs zavarokban kérnek segítséget, mondta Dettre Imola gyógypedagógus, integrált szülő-csecsemő konzulens.

A szakember szerint rendkívül fontos kulcsszó a stressz. Az édesanyák már a várandósság alatt és a szülés környékén is a megszokottnál többet szorongtak, aggódtak. Hasonlóképpen látja a helyzetet a Másállapotot a szülészetben! mozgalom egyik alapítója, Keszler Viktória is.

A bizonytalanság, az egymásnak ellentmondó információk, a segítségnyújtás hiánya, és a betegutak tisztázatlansága extra terhelést jelentett a kismamák számára, nem beszélve arról, hogy az egyébként is kiszámíthatatlan ellátás ebben az időszakban még kiszámíthatatlanabb, egyúttal még önkényesebb lett:

  • a Covidra hivatkozva szüléseket indítottak meg, illetve gyakran végeztek császármetszést azokon az anyákon, akik ugyan fertőzöttek voltak, de tüneteket nem mutattak;
  • a Perinatális Intenzív Centrumokban gyakori jelenség volt a szeparáció;
  • nem lehettek az apák, kísérők, dúlák a vajúdó nő mellett.

Ennek a következményeivel szembesülhet most az ellátórendszer, ahol nagyon nagy számban jelennek meg két és fél, illetve három év körüli, figyelemzavarral küzdő gyerekek. Hozzátette: továbbá egyre inkább szembetűnő, hogy a korábbinál lényegesen több gyermek küzd regulációs zavarokkal, ami rossz alvás, nehézkes táplálkozás, és csillapíthatatlan sírás, nyűgösség formájában is jelentkezhet, írja a lap.

A teljes információ:

https://index.hu/belfold/2023/05/18/covid-babak-koronavirus-jarvany-karanten-kommunikaco-mozgasfejlodes/

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/covid-babak-pandemia-kijarasi-tilalom-szuletes-aggodalom-stressz.771417.html

(forrás: Index, Napi.hu)
hirdetés

Könyveink