hirdetés
hirdetés
2021. május. 10., hétfő - Ármin, Pálma.
hirdetés

"Mindig azt csináltam, amit szerettem"

A Semmelweis Egyetem és a kar vezetői és munkatársai 70. születésnapján köszöntötték dr. Gera Istvánt, a Fogorvostudományi Kar (FOK) volt dékánját, a magyarországi parodontológia oktatás elindítóját, akinek vezetésével az első és egyetlen hazai önálló Parodontológiai Klinika elindult 1997-ben.

hirdetés

Dr. Gera István az Egyesült Államokból hazatérve Magyarországon elsőként alkalmazott csontkorrekciós és esztétikai műtéteket, valamint utógondozással kapcsolatos eljárásokat – kezdte köszöntőjét dr. Merkely Béla rektor. Nevéhez fűződik a modern parodontológia magyarországi bevezetése, irányításával alakult meg a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikája, ami mára a szakterületén az egyik legnagyobb rezidensprogrammal rendelkezik Európában. Dr. Gera István 2004 és 2010 között volt a Fogorvostudományi Kar dékánja. Az ünnepelt a Szenátusnak több cikluson keresztül volt tagja, és nemcsak az egyetem, hanem az egész magyar fogorvos társadalom meghatározó személyisége – emelte ki Merkely Béla. Mint elmondta, ismertségét, tudását, kiváló oktatói készségét professor emeritus cím adományozásával is elismerték nemrégiben.

„Boldog ember vagyok, mert mindig azt csináltam, amit szerettem, és mindig fantasztikus emberek vettek körül” – reagált a köszöntésekre dr. Gera István. Kiemelte, hogy életét végigkísérték a – gyakran nagyon szerencsés – véletlenek. Felidézte gyermekkorát és gimnáziumi éveit, kitérve rá, hogy dr. Gerle Jánossal, a FOK Oktatási Centrum igazgatójával még gimnazistaként ismerkedtek meg. 1967-1972 között járt egyetemre, imádott tanulni, és csak egyetlen 4-es kapott, patológiából – idézte fel Gera István tanulmányait, hozzátéve, feleségével kétszer is nyertek patológia versenyt.

Születésnapi prezentációjában sok számára meghatározó személyt és pályatársat megemlített, mások mellett dr. Donáth Tibort, dr. Egervári Gézát, dr. Bánóczy Jolánt, dr. Kádár Annát, dr. Berényi Bélát, dr. Rigó Orsolyát. A hazai parodontológia kezdeteként az első szimpóziumot 1976-ban rendezték Gödöllőn – idézte fel. Szólt a University of Connecticutban eltöltött évekről (1983-85, 1986-88), ahol egyrészt licencvizsgát szerzett, másrészt elkezdte csontbiológiai kutatásait. Az angol nyelvű oktatásért felelős egyetemi operatív bizottság fogorvoskari képviselőjeként eltöltött évei kapcsán egyebek mellett kiemelte, hogy az akkor elindított iráni kapcsolatok máig is éreztetik hatásukat a karon a külföldi hallgatók összetételét tekintve. Dr. Gera István szólt még az önálló Parodontológiai Klinika 1997-es indulásáról, méltatta a kar dékánjait, és köszönetet mondott munkatársainak, valamint édesanyjának, aki gyerekkora nagy részében egyedül nevelte őt, valamint méltatta a szakmai utódait.

Az ünnepség végén dr. Gerber Gábor egy aranyozott parodontális ezüst szondát adott át a kar nevében Gera Istvánnak 70. születésnapja alkalmából.

A teljes cikk

Dr. Gera István (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)
Dr. Gera István (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink