2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

80 percenként kerülték meg a Földet a résztvevők

Rekordszámú, 346 ezer, harmadrészt iskoláskorú gyermeket sikerült ismét „mozgásba lendíteni” a Millió lépés az iskoládért program őszi fordulójában.

Bár a gyerekek számára a verseny tétje az iskolánként megnyerhető egymillió forint volt, valójában a saját egészségükért tettek hatalmas lépéseket a mindennapos mozgással. Az őszi verseny mind a résztvevők, mind a megtett lépések számában lekörözte a tavaszi kampányt. A 11 hetes kihívás alatt a versenyzők 80 percenként kerülték meg a Földet lépéseikkel, és ezzel a Millió lépés Magyarország legnagyobb, mozgásra ösztönző programjává vált. A kihívást teljesítő 1000 iskola között – élő adásban – sorsolták ki a 100-szor 1 milliós forintos sportszer-támogatást, illetve a 100 kültéri pingpongasztalt.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2021 óta szervezi különböző céllal és résztvevői körrel a „Millió lépés” kihívásokat. A Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkárságának támogatásával idén tavasszal megvalósult „Millió lépés az iskoládért” programban több mint 200 ezer diák sokszorosan teljesítette az Országos Kékkör 2586 kilométeres teljes távját.

A Millió lépés az iskoládért őszi kihívása ezért már úgy indulhatott, hogy a részt vevő kétezer magyar általános és középiskoladiákjai ismerték a feladatot. A cél ezúttal is az egymillió forint értékű sporteszköz-támogatás elnyerése volt, amire most is száz iskola számíthatott. A tavaszi 200 ezres létszám után az őszi 11 hetes mozgási programhoz végül több mint 346 ezren csatlakoztak. Ők – vagyis a diákok, a hozzátartozóik és az iskolájukat támogató ismerőseik – ismét a MillióLépés telefonos alkalmazásban gyűjthették a lépéseket.

A 11 hét alatt a csapatok több mint 80 milliárd lépést teljesítettek, ami átlagos lépéstávval számolva több mint 56 millió kilométert jelent. Ezzel a Millió lépés az iskoládért őszi résztvevői a verseny során 80 percenként, összesen 1400-szor kerülték meg a Földet.

A felnőttek is felnőttek a kihíváshoz

A szeptember 25-től december 10-ig tartó kihívás során a résztvevő iskoláknak és segítőiknek legalább 5 Országos Kékkört kellett teljesíteniük ahhoz, hogy a sorsoláson részt vehessenek. A csapatok minden Kékkör teljesítésekor egy-egy sorsjegyet kaptak, így az aktívabbak jelentősen növelhették esélyeiket a sorsoláson, amelyen 100 – korábban még nem díjazott – iskola jutott támogatáshoz, valamint 100 kültéri pingpongasztalhoz. A sorsoláson való részvételre pontosan 1000 iskola szerzett jogosultságot a teljesítményével, közülük 927 nem nyert korábban támogatást.

A nyertesek listája a www.milliolepes.hu oldalon található.

A Millió lépés az iskoládért őszi programja abban is különleges volt, hogy a szervezők ezúttal sikeresen vonták a programba a 60 év felettieket is.

Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai vezetője és orvos igazgatója elmondta, hogy a statisztikák szerint a magyar felnőtt lakosság 59 százaléka talán soha nem mozog vagy sportol, pedig a mindennapos mozgás jelentős egészségi előnyöket biztosíthat számukra.

„Heti 2,5 óra mozgás akár 30-50 százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus vagy a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.Több mint négy, egészségben eltöltött életévet kaphatunk, ha sikerül a rendszeres mozgást a mindennapi rutin részévé tenni – erősítette meg dr. Grózli Csaba.

Az idősebb korosztályba tartozó emberek megszólításában fontos szerep jutott az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata keretében működő 170 hazai gyaloglóklubnak. A Millió lépés őszi fordulójában ezekhez lehetett csatlakozni, és a legaktívabb gyaloglóklubok között 500 pár nordic walking botot sorsoltak ki a szervezők.

A MillióLépés alkalmazás szinte bármilyen sportot és mozgásformát képes lépésekké konvertálni, az aktívan töltött idő ismeretében. Ezért lehetséges, hogy a legnépszerűbb aktív mozgások kategóriájába idén ősszel a testnevelésóra, a kerékpározás, a futball, a futás és az úszás mellett a kerti munka is bekerült.  Érdekesség, hogy az iskoláskorú résztvevők között nagyon kiegyenlített volt a nemek aránya, 25 éves kor felett azonban komolyan megváltozott a kép: kétszer annyi volt a nő, mint a férfi, és 50 éves kor felett ez az arány még tovább romlott.

Tavasszal új kihívással folytatódik a program

„Büszkék vagyunk, hogy a diákok és az idősek mellett sikerült a kerekesszékkel élőket is megszólítanunk, akik egy fejlesztésnek köszönhetően ősztől már részesei lehettek a versenynek. Nem véletlen, hogy a színészek, zenészek, közéleti személyiségek mellett már paralimpikon kihívóval is motiválhattuk a gyerekeket online felületeken és a közösségi médiában” – sorolta dr. Grózli Csaba. A verseny lezárult ugyan, ennek ellenére a MillióLépés applikáció továbbra is működik, és gyűjti a lépéseket. Aki tehát kedvet érez a mindennapos testmozgáshoz, újabb etapokat tehet meg az Országos Kékkörön. Mindez csak a tél végéig lesz így. 2024 tavaszán számos újdonsággal és új célokkal tér vissza ugyanis a Millió lépés kihívás.

Forrás: PR-ego
Forrás: PR-ego

A Millió lépés az életért programot a Magyar Szervátültetettek Szövetsége indította el 2021-ben az egészséggel kapcsolatos tudnivalók és az aktív testmozgás népszerűsítésére. A szövetség 1998 óta működik 16 tagszervezet ernyőszervezeteként, és dolgozik a mintegy 1300 szervre váró és 5200 hazai szervátültetett ember teljes értékű életéért. A szövetség tagjai küldetésüknek tekintik, hogy a szervátültetett és a szervre váró betegek hosszabb és minőségi életéért dolgozzanak, aktív és tudatos életet élő, egymást segítő közösséget alkotva.

(forrás: PR-ego Kommunikációs Ügynökség)
hirdetés

Könyveink