2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

561-en halhattak meg egy otthoni lélegeztetőgép miatt

A CBS News jelentése szerint 561 haláleset köthető a Philips egyik otthoni lélegeztetőgépéhez, közli az RTL.hu.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration, FDA) azt közölte, hogy 2021 áprilisa óta több mint 116 000 bejelentés érkezett a Philips CPAP (folyamatos légúti nyomást nyújtó) és BiPAP (kétszintű légúti nyomást nyújtó) alvásterápiás eszközeivel kapcsolatban, az ezekben tapasztalt meghibásodásokról. A holland orvostechnikai eszközöket gyártó cég több millió lélegeztetőgépet vissza is hívott, mert a hírek szerint szivacsdarabkákat fújtak az eszközhasználók légútjaiba.

A Philips be is jelentette, hogy az FDA-val és az igazságügyi minisztériummal kötött megegyezés értelmében leállítja a gépek értékesítését az Egyesült Államokban, ami várhatóan körülbelül 400 millió dollár költséget jelent a cég számára, közli a lap.

 

Az előzetes megállapodás, amely még bírósági jóváhagyásra vár, arra kötelezi a vállalatot, hogy folytassa a már forgalomba került apnoégépek szervizelését, miközben leállítja az újak értékesítését. A 2021 júniusában bejelentett kezdeti visszahívás után a Philips megpróbálta ugyan szervizelni a több mint 5 millió visszahívott eszköz egy részét, de végül a megjavítottakat ismét visszahívták.

A Philips 2023 végén vállalta, hogy legalább 479 millió dollárt fizet az Egyesült Államokban 2008 és 2021 között eladott 20 különböző légzőkészülék és lélegeztetőgép felhasználóinak kártalanítására.

(forrás: RTL.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink