2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

23 millió amerikai veszítheti el az egészségbiztosítását

Az amerikai Kogresszusi Költségvetési Bizottság (CBO) közzétette szerdán számításait Donald Trump egészségbiztosítási terveivel kapcsolatban, és arra jutott, hogy 2026-ig mintegy 23 millió amerikai veszítené el egészségbiztosítását, ha megszavazzák a republikánusok törvénytervezetét.

A CBO becslései szerint az új törvénnyel, amennyiben a szenátus is megszavazza, 2017 és 2026 között ugyan előreláthatólag 119 milliárd dollárral csökkenne a szövetségi költségvetés deficitje, ám ezért kemény árat kellene, hogy fizessenek a biztosítottak köréből kiesett emberek. 

A képviselőház már megszavazta az előző elnökhöz köthető, Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény visszavonását és a republikánusok új tervezetét, de a szenátusban csak június elejére tervezik a voksolást. Mint a héten kiderült: Paul Ryan házelnök még át sem küldte a szenátusba a képviselőház által megszavazott törvényjavaslatot, arra hivatkozva, hogy megvárja a Kongresszui Költségvetési Bizottság jelentését.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője és 12 republikánus kollégája azon dolgozik, hogy újabb republikánus törvénytervezetet készítsen. Az eddigi törvénytervezet több, fontos területen szűkítené a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, s olyan lényeges kérdésben sem született egyértelmű szövegjavaslat, mint például abban, hogy a már komoly és tartós betegséggel, például cukorbajjal vagy rákbetegséggel küszködőkkel kötelező-e a biztosítóknak szerződést kötniük.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink